Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Falken ødela Ingers julaften

Med finkjolen på ventet Inger Kuhncke (79) forgjeves på Falkens bil. I stedet for julemiddag med familien måtte hun nøye seg med «Seinfeld» på TV. Falken innrømmer nå at transporttjenesten i Oslo er uten en overordnet kjøreplan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapet har bare mottatt kjeft etter at det for ett år siden vant anbudsrunden om transporttjenesten i kamp med Oslo Taxi.

Som Dagbladet skrev i går kollapset tjenesten på julaften. Opptil flere hundre funksjonshemmede ventet i timesvis eller forgjeves på å bli hentet. Falken hevder fortsatt at deres 50 biler skulle vært nok til julaftens 920 kjøreoppdrag.

Planløst

Hovedårsaken til krisen skal være at Oslo Sporveier fortsatt ikke har lagd et plansystem som viser hvor mange turer som er bestilt til enhver tid.
- Etter anbudspapirene skulle Oslo Sporveiers TT-kontor ha planen klar i januar i år. Men trass i at vi har mast, finnes det ennå ingen plan. TT-kontoret har dermed ingen oversikt over hvor mange bestillinger av turer det tar inn, forteller Falkens driftssjef Atle Kval Engstad.

Han hevder planen uteblir fordi Oslo bystyre ikke har bevilget penger til den.

Ikke reiseklar?

En annen årsak til julaftens flaskehals er at de funksjonshemmede ikke var reiseklare da Falken først dukket opp, forklarte Engstad på radio i går.

Den uttalelsen provoserer.

- Min mor er blitt redd for å kjøre med Falken. Derfor bestilte hun tur én måned i forveien. Mandag ringte hun for å få bekreftet at hun ville bli hentet klokka 15.45 julaften. Et kvarter før satt hun klar i gangen, pyntet og med nykreppet hår. Da blir jeg forbannet når Falken påstår at forsinkelsene skyldes at folk ikke sto klare da sjåførene dukket opp, sier Rune Kuhncke.

Barnebarna kom

Inger skulle hentes fra Kingosgate bo- og rehabiliteringssenter til familiemiddag på Holtet. Nødløsningen ble at Rune og hans to døtre kjørte ned til Inger ved 18.30-tida. De trøstet henne og utvekslet presanger. Falkens spesialbil kom en halv time seinere, men ble sendt tilbake. Inger, med angina og amputerte bein, var sliten. Sønnen og barnebarna ønsket henne god natt, og dro.

Ikke første gang

Inger forteller at hun er blitt sviktet av transporttjenesten før:
- For snaut ett år siden var jeg på Ullevål for å tappe blod. Jeg var syk, men ventet i flere timer på Falken-bilen. Til slutt måtte sykehuset rekvirere en ambulanse til å kjøre meg hjem.

Om julaften ble ødelagt fordi Oslo Sporveier og Falken ikke snakker sammen? Sønnen sier ja, og hevder TT-tjenestens opptreden er en skandale som går på helsa løs. Inger sier:

Reddet av «Seinfeld»

- Jeg fikk da se døtrene mine og Rune... Men det ble ingen julemiddag. Hadde jo sett fram til den. Hadde pyntet meg med kjolen jeg hadde i bryllupet til barnebarnet. Men, men: Klokka sju begynte «Seinfeld» på TV. Det reddet julekvelden. For de var litt pussa og morsomme.

Klokka åtte la jeg meg.

<B>TV-JUL:</B> Inger Köhncke gikk glipp av julemiddag hos familien fordi Falken ikke dukket opp.
<B>Måtte bli hjemme</B>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!