- Falklandsøyene er våre

Smerten over tapet av Falklandsøyene er ikke glemt i Argentina. 20 år etter at britene tok øygruppa vil president Duhalde ta Las Malvinas tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Falklandskrigen laget dype sår i argentinere såvel som briter. Referanser til krigen dukker blant annet opp i forbindelse med landskamper i fotball, og selv 20 år etter krigens slutt er sårene tilsynelatende fortsatt blødende.

I en minneseremoni for de drepte i krigen gjentok president Eduardo Duhalde argentinernes krav om å få øyene tilbake.

- Falklandsøyene er våre. Vi kommer til å få de tilbake, sa presidenten til rundt 3000 krigsveteraner i byen Ushuaia, sør for Buenos Aires.

I den 74 dager lange krigen mistet 648 argentinere og 255 briter livet. Den forblåste øygruppa har blitt prinsipielt viktig for både Argentina og Storbritannia. Øyene i seg selv er kanskje ikke de viktigste, men retten til fiskefeltene og mulige oljefunn rundt øyene i sør-Atlanteren, i tillegg til nasjonal stolthet, fortsetter å gjøre konflikten brennhet.

- Vi skal gjenvinne Falklandsøyene, ikke gjennom kriger, men ved tro, tålmodighet, utholdenhet, og ved hjelp av solidariteten og støtten til øyenes naboer, sa Duhalde ifølge Yahoos nyhetstjeneste.

Samtidig viste argentinske demonstranter sin avsky utenfor den britiske ambassaden i Buenos Aires ved å brenne britiske flagg og kaste flasker med rød maling mot bygningen.

Midt i den økonomiske krisen i landet er det godt å ha ytre fiender.

john.rasmussen@dagbladet.no

EN ØMTÅLIG ØYGRUPPE: President Duhalde opprettholder Argentinas krav om å få tilbake Falklandsøyene fra Storbritannia.
SØRGER OVER DE FALNE: Gladys Fernandez sørger ved minnetavlen over de 648 argentinerne som falt i krigen om Faalklandsøyene.
VIL VINNE TILBAKE ØYENE: Argentinske krigsveteraner viser V-tegnet under 20-års markeringen for Fallklandskrigen. Argentinerne anser øygruppa for deres rettmessige eiendom.