<strong>GLADE I STORBRITANNIA:</strong> Guvernør Nigel Haywood og innbygger Andrew Brown Lee var nok ikke blant de tre som stemte nei. Foto: REUTERS / Marcos Brindicci / NTB scanpix
GLADE I STORBRITANNIA: Guvernør Nigel Haywood og innbygger Andrew Brown Lee var nok ikke blant de tre som stemte nei. Foto: REUTERS / Marcos Brindicci / NTB scanpix Vis mer

Falklenderne undrer: Hvem er de tre som stemte nei?

- De kan kjøpe seg en enveisbillett merket «ingen retur».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en folkeavstemning søndag og mandag svarte 99,8 prosent av de 1672 registrerte velgerne på Falklandsøyene at de ønsker å forbli en selvstyrt britisk koloni.

De 0,2 prosentene som svarte nei, og dermed ja til Argentina, er tre personer. I tillegg ble én stemmeseddel avvist, mens én har forsvunnet. Uansett stilles det nå spørsmål i hovedstaden Port Stanley om hvem de tre er, melder britiske Telegraph.

- Håper de ikke finner ut - Det vil være noen som vil gjøre sitt beste for å finne ut hvem de tre er, sier John Fowler i øyavisa Penguin News til Telegraph.

- Jeg håper de ikke finner det ut, for det er de tre stemmene som gir avstemningen en viss troverdighet, sier Fowler.

Sybia Summers, som eier en gavebutikk i Stanley, er ikke like mildt stemt.

- Jeg vet ikke hvem (de tre) er, men hvis de ikke er på vår side, så burde de ikke være her, sier hun til Telegraph og følger opp med en selvmotsigelse:

- Vi støter aldri noen fra oss, men hvis det er sånn de føler det, kan de kjøpe seg en enveisbillett merket «ingen retur».

Forsoning Lokalpolitikeren Jan Cheek er noe mer forsonende.

- De tre stemmene gir avstemningen mer kredibilitet. Hvis det var 100 prosent, så ville det sett mistenkelig ut, sier han.

Argentina har allerede kalt avstemningen en parodi.
 
Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner mener avstemningen er helt meningsløs og uten rettslig verdi.

- Vi respekterer deres levesett, deres identitet. Vi respekterer at de ønsker å forbli britiske, men landet de bor på er ikke britisk, sier Alicia Castro til radiostasjonen La Red i Buenos Aires, ifølge NTB.
Olje og gass Mange tror den harde linjen London-regjeringen fører, skyldes britenes lyst på de rike olje- og gassressursene under havet rundt Falklandsøyene. De lokale myndighetene håper utvinning av olje kan komme i gang innen 2017.

Falklandsøyene har i overkant av 2500 innbyggere. De fleste er etterkommere av britiske nybyggere som kom til øyene etter at Storbritannia okkuperte dem i 1833, allerede da til argentinske protester, melder NTB. 

Falklandsøyene:

* Står under britisk overherredømme, men Argentina gjør krav på suvereniteten. I 1982 utkjempet de to landene en kort, men blodig krig om øyene. Til sammen mistet over 900 mennesker livet.
* Ligger sør i Atlanterhavet, rundt 460 kilometer øst for Argentina. Består av to større og nærmere 800 mindre øyer. Antall innbyggere lå i 2012 på 2.841.
* I en ny folkeavstemning sier 99,8 prosent av velgerne at de vil at øygruppen forblir britisk.
* Argentinerne kaller øyene Las Malvinas.
 * Sauehold og annet landbruk viktig for økonomien. Trolig betydelige forekomster av olje og gass under havbunnen. (Kilder: BBC, falklandislands.com)
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer