Fall i eksporten av råolje

Oslo (NTB): Norge eksporterte i november varer for 28,8 milliarder kroner, en nedgang på 1,9 prosent i eksportverdien i forhold til november i fjor. Forklaringen er at eksportverdien av råolje har gått ned med 13,1 prosent, melder Statistisk sentralbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksporten av tradisjonelle varer var i forrige måned på 14,7 milliarder, en økning på 6,9 prosent fra samme måned i fjor. Importen var på 20,8 milliarder, opp 6,2 prosent.

Lavere oljepris

Verdien av råoljeeksporten var 11,6 milliarder kroner. Både pris og volum var lavere i november i år enn året før. Foreløpige prisanslag viser en oljepris på 133 kroner per fat, mot 143 kroner i samme periode i fjor. Volumet var 6,6 prosent lavere, men likevel på nivå med tidligere måneder i år. Dette må sees på bakgrunn av at eksportvolumet var spesielt høyt i november 1996, forklarer byrået.

Eksporten av naturgass utgjorde 2,4 milliarder kroner, og det er 10,8 prosent høyere enn i november i fjor.

Høy fisk- og metalleksport

Mens oljeeksporten falt, var det stor økning for våre viktigste tradisjonelle eksportvarer. Fiskeeksporten økte med nesten 20 prosent til 2,5 milliarder. Metaller med unntak av jern og stål, økte fra 1,7 til 2,1 milliarder fra i fjor til i år. Jern og stål til en verdi av 975 millioner kroner ble eksportert, en økning på 16 prosent.

De viktigste varegruppene på importsiden var kjøretøyer, elektriske maskiner og kontormaskiner/IT-utstyr. Av disse gikk kjøretøyimporten ned med vel 4 prosent i november.