Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fall i tekno-industrien

Norsk industriproduksjon er samlet sett på bedringens vei. Men innen data- og elektrisk utstyrsindustri går det stadig nedover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Norsk industri er fortsatt sterkt preget av den økonomiske krisen, men deler av den viser klare tegn til å være på bedringens vei.

Samlet gikk norsk industriproduksjon opp med 2,3 prosent i perioden fra august til og med oktober fra foregående tremånedersperiode, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Men utsiktene for deler av industrien ser ikke like lys ut.

Høy eksport av fisk og fiskevarer trekker produksjonen opp, hjulpet av en viss vekst i etterspørselen etter aluminium og ny oppgang i solcellerelatert virksomhet i høst.

Trøbbel i vente

Situasjonen er fortsatt god også innen bygging av skip og plattformer, samt i maskinindustrien. Det skyldes først og fremst gode ordrereserver.

Betydelig redusert ordretilgang framover vil imidlertid trolig skape store problemer i den delen av industrien som driver bygging av skip og oljeplattformer, samt maskinindustrien. Næringene har «for alvor har begynt å tære på reservene», ifølge SSB.

Etter rekordstor skipsbygging de to foregående årene, er etterspørselen nå svært lav. Det er også ventet en tilbakegang i investeringene til oljesektoren, om ikke like sterk som for verftene.

Fall fra i fjor

Trelast og trevareindustrien har i samme periode hatt en markert tilbakegang, som i all hovedsak skyldes lavt nivå i boligbyggingen. I tremånedersperioden fra august-oktober opplevde denne sektoren en nedgang på 2,4 prosent fra foregående tremånedersperiode. Produksjonen innen data- og elektrisk utstyrsindustri gikk ned med 1,7 prosent.

Norsk bildel- og lystbåtproduksjon fortsatt har store problemer.

Samlet ligger industriproduksjonen betydelig lavere enn på samme tidspunkt i fjor. I oktober var den 5,3 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Produksjonen i metallindustrien og trelast- og trevareindustrien har gått ned med henholdsvis 8,8 og 7,7 prosent.


(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media