- Faller du i sjøen nå, vil du være bevisstløs etter 20-30 minutter

Om du er godt kledd og ligger helt i ro. Røde Kors oppfordrer folk til å skaffe flyte- eller overlevelsesdrakter.

DRUKNET: De omkomne etter småbåtulykken torsdag på Hadselfjorden i Vesterålen, ble fredag bragt i land i Stokmarknes fra kystvaktskipet Barentshav, her fotografert på vei inn under Hadselbrua.
Foto: Marius Birkeland / Scanpix
DRUKNET: De omkomne etter småbåtulykken torsdag på Hadselfjorden i Vesterålen, ble fredag bragt i land i Stokmarknes fra kystvaktskipet Barentshav, her fotografert på vei inn under Hadselbrua. Foto: Marius Birkeland / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Langfredag ble fire personer funnet omkommet etter en båtulykke i Hadsel i Vesterålen. Utenfor Lindesnes måtte en familie på fire reddes da båten deres begynte å synke skjærtorsdag.

Nå oppfordrer landsrådsleder Jahn Petter Berentsen i Røde Kors Hjelpekorps folk som er på sjøen på denne tida av året, og ihvertfall de i åpne båter, til å skaffe tilstrekkelig gode flytedrakter eller i beste fall overlevelsesdrakter.

20-30 minutter - Å falle i vannet på denne tiden av året er livsfarlig på grunn av de lave temperaturene. Flyte- eller overlevelsesdrakter er det eneste som kan hjelpe, i tillegg til rett type bekledning. Faller man i vannet nå vil man være bevisstløs etter 20-30 minutter og uten flyteutstyr vil man gli rundt og drukne i tillegg til nedkjølingen, sier Berentsen til Dagbladet.

Han understreker at det også gjelder folk som ferdes i fjellet og faller ut i en elv. Da kan det gå fort dersom man ikke kommer seg inn og opp på land.

- Det er naturligvis mange forhold som spiller inn, som fysisk størrelse, fett på kroppen, klær og flyteutstyr. Om man har på seg et såkalt vanntett ytterlag, kan det varme opp vannet og begrense varmetapet over tid, forklarer han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer