- Faller du i sjøen nå, vil du være bevisstløs etter 20-30 minutter

Om du er godt kledd og ligger helt i ro. Røde Kors oppfordrer folk til å skaffe flyte- eller overlevelsesdrakter.

DRUKNET: De omkomne etter småbåtulykken torsdag på Hadselfjorden i Vesterålen, ble fredag bragt i land i Stokmarknes fra kystvaktskipet Barentshav, her fotografert på vei inn under Hadselbrua.
Foto: Marius Birkeland / Scanpix
DRUKNET: De omkomne etter småbåtulykken torsdag på Hadselfjorden i Vesterålen, ble fredag bragt i land i Stokmarknes fra kystvaktskipet Barentshav, her fotografert på vei inn under Hadselbrua. Foto: Marius Birkeland / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Langfredag ble fire personer funnet omkommet etter en båtulykke i Hadsel i Vesterålen. Utenfor Lindesnes måtte en familie på fire reddes da båten deres begynte å synke skjærtorsdag.

Nå oppfordrer landsrådsleder Jahn Petter Berentsen i Røde Kors Hjelpekorps folk som er på sjøen på denne tida av året, og ihvertfall de i åpne båter, til å skaffe tilstrekkelig gode flytedrakter eller i beste fall overlevelsesdrakter.

20-30 minutter - Å falle i vannet på denne tiden av året er livsfarlig på grunn av de lave temperaturene. Flyte- eller overlevelsesdrakter er det eneste som kan hjelpe, i tillegg til rett type bekledning. Faller man i vannet nå vil man være bevisstløs etter 20-30 minutter og uten flyteutstyr vil man gli rundt og drukne i tillegg til nedkjølingen, sier Berentsen til Dagbladet.

Han understreker at det også gjelder folk som ferdes i fjellet og faller ut i en elv. Da kan det gå fort dersom man ikke kommer seg inn og opp på land.

- Det er naturligvis mange forhold som spiller inn, som fysisk størrelse, fett på kroppen, klær og flyteutstyr. Om man har på seg et såkalt vanntett ytterlag, kan det varme opp vannet og begrense varmetapet over tid, forklarer han.

Minst mulig bevegelse Berentsen forteller at man også bør bevege seg minst mulig dersom man er godt kledd og har flyteutstyr.

- Det er stikk motsatt reglene om å holde seg i bevegelse for å holde varmen på land. Jo mer du beveger deg, jo mer varme taper du. Man bør helst holde seg fast i en båt eller holde seg på er skjær om det er mulig.

Berentsen mener også man, nesten uavhengig turen, bør planlegge turen og sikre at man har med rett sikkerhetsutstyr.

- Vi oppfordrer til bruk av heldekkende flyteplagg, og det beste er overlevelsesdrakter. Er man mye på sjøen er det en god investering, mener han.

Voldsomt varmetap Han kjenner til at det var rundt fire-fem grader i avnnet i Hadsel i Vesterålen.

- Varmetapet blir voldsomt stort umiddelbart. Uten hjelp i umiddalbar nærhet er det ikke levnet mye håp, sier Berentsen.

— I påsken er det ofte færre båter på vannet enn i den normale sesongen, noe som betyr at det ikke er sikkert at båter er i nærheten og kan hjelpe hvis noe går galt, avslutter han.

BRAKT I LAND:
De omkomne etter småbåtulykken torsdag på Hadselfjorden i Vesterålen, ble fredag bragt i land i Stokmarknes fra kystvaktskipet Barentshav.
Foto: Marius Birkeland / Scanpix
BRAKT I LAND: De omkomne etter småbåtulykken torsdag på Hadselfjorden i Vesterålen, ble fredag bragt i land i Stokmarknes fra kystvaktskipet Barentshav. Foto: Marius Birkeland / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer