Faller for eget grep

Ap-leder Thorbjørn Jaglands egne visjoner om mer demokrati i Arbeiderpartiet er i ferd med å ramme ham som en bumerang. Flere lokallag i Oslo Arbeiderparti tar partilederen på ordet og ønsker å bruke rådgivende uravstemning til å teste misnøyen mot Jagland som partileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Jaglands kronikk i Dagbladet 29. september i fjor, «Snu pyramidene», er igjen blitt aktuell. Jaglands visjoner om bedret partidemokrati blir nå fisket fram av Jaglands skarpe kritikere i Arbeiderpartiet.

Den paradoksale situasjonen er at Jaglands egne visjoner kan bli metoden som feller ham.

Uravstemning

I går viste meningsmålinger for VG og TV2 at Ap er nede på 28 prosent. Slike tall er som bensin på ulmende misnøye på grasrota i partiet.

Ap-leder Thorbjørn Jagland kom med følgende forslag i kronikken «Snu pyramidene», for å gi medlemmene økt innflytelse i partiet:

«Derfor vil jeg gå inn for at Arbeiderpartiet drøfter reformer i sine vedtekter som gjør det mulig å holde avstemninger der alle kan delta i viktige og store saker. Valg av partiledelse bør også kunne foregå på denne måten.»

Nå ønsker flere av Ap's partilag i Oslo at det avholdes en rådgivende uravstemning der spørsmålet om ny partileder besvares.

- Jeg sa i Oslo representantskap etter valget at det var stor misnøye med Jagland på grasrota. Det inntrykket er ikke blitt mindre etter det. Men dersom uravstemningen viser at Jagland og hans støttespillere har god oppslutning, må det vel være godt å få bekreftet det, sier lederen av Bøler Ap, Frode Jacobsen, til Dagbladet.

Bøler Arbeiderlag vil behandle et forslag om avstemning i sitt styre i dag.

Styresak

Øystein Moen fra Sinsen Arbeidersamfunn sa til TV2 i går at flere lokallag i Oslo vil ha en slik rådgivende uravstemning.

- Det var murring på grasrota etter valget, og den murringen har åpenbart fortsatt, sier Moen.

Forslaget om rådgivende uravstemning er oversendt styret i Oslo Ap og vil bli behandlet 18. januar.

Flere vil ha det

- Tanken er at dette skal gjennomføres på landsplan. Medlemmene i Ap vil kunne si sin mening om hvem som er best til å lede Arbeiderpartiet. Dette er i tråd med de tanker om direktedemokrati som Jagland selv har kommet med, sierMoen.

Han tror Jens Stoltenberg er en naturlig lederkandidat, men det kan også tenkes andre, mener han.

Leder Tone Tellevik Dahl i Torshov Arbeidersamfund sier til Dagbladet at hun ikke er fremmed for forslaget, og åpner for at Torshov også skal behandle saken.

Også Oslo AUFs leder Kristina Aas Fure mener tanken er god, og understreker at spørsmålet er meget aktuelt. Hun bekrefter at Thorbjørn Jaglands lederstil til stadighet diskuteres i partiet.

Verken partiledelsen sentralt eller i Oslo-partiet var i går kveld tilgjengelig for kommentar.

FALLER FOR EGET GREP: Thorbjørn Jagland har foreslått at medlemmene skal få velge partiledelse. Nå tar medlemmene han på ordet.