Kompetansekrav for lærere:

Faller fra etter Brennas skroting: - Bekymringsfullt

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) vil la lærerne med lang fartstid slippe å videreutdanne seg. Det har fått konsekvenser for søkerlistene.

EPLE TIL LÆRERNE: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) anerkjenner de erfarne lærerne ved å la dem slippe kompetansekravene. Resultatet er nedgang i søknadene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EPLE TIL LÆRERNE: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) anerkjenner de erfarne lærerne ved å la dem slippe kompetansekravene. Resultatet er nedgang i søknadene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Erna Solberg (H) var i regjering, gjennomførte hun en massiv læreravskilting. Hun stilte krav til at lærere som er utdannet før 2014, måtte ha faglig fordypning.

Jonas Gahr Støres regjering vil nå fjerne dette kravet om videreutdanning og gi unntak til de avskiltede lærerne. Høringsforslaget har frist i juli.

Det har allerede fått konsekvenser for interessen for norsk, engelsk og matte. Søkere på videreutdanning i disse fagene har gått ned med én tredjedel, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Kritiserer skryteliste

Tallene er gått ned fra 4005 i fjor til 2749 i år. Høyre kaller det bekymringsfulle tall.

- Dette har vi advart om hele tiden. Vi ser nå resultatet av at regjeringen ikke stiller krav til kompetanse, sier Margret Hagerup, utdanningspolitisk talsperson i Høyre.

Høyre kritiserer at regjeringen i forrige uke gikk ut med en skryteliste om de samme søkertallene. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) løftet frem overfor NTB at rekordmange får fordypning i spesialpedagogikk og praktiske og estetiske fag.

Regjeringen feiret at over 5600 får tilbud om videreutdanning og at nesten alle som søkte praktisk utdanning, får det.

- Det regjeringen ikke sier noe om, er at Høyre-regjeringen advarte om at å senke kompetansekravene ville bety færre søkere, sier Hagerup (H).

Anerkjenner lang erfaring

Regjeringen påpeker på sin side at de stopper avskiltingen fordi de anerkjenner lærere med lang fartstid og erfaring.

- Gjennom dette utspillet slår Høyre tydelig fast at deres syn på kunnskap er ganske smalt. Vi mener elevene bør møte lærere med høy kompetanse i alle fag, fordi læring skjer i alle fag – ikke bare norsk, matte og engelsk, sier Brennas statssekretær Kristina Torbergsen (Ap).

Totalt sett er det nesten like mange søkere til videreutdanning for lærere i år som året før.

- Årets søkertall viser at skoleeierne ønsker å prioritere bredere og flere fag enn det Høyre ønsker, sier Torbergsen (Ap).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer