Faller mellom stolene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dagbladet har den siste tida tatt for seg helsevesenets glemte tapere, de som ikke kan behandles enkelt og effektivt. Det gjelder pasienter med et komplisert sykdomsbilde eller med flere ulike lidelser. Vi snakker om store grupper, som eldre, som ofte har mange, ofte livstruende, plager på en og samme tid. Samt psykiatriske pasienter og rusavhengige. De krever omsorg og tidkrevende behandling og det gjør dem «ulønnsomme» i et helsevesen som i stadig sterkere grad blir preget av økonomisk tenkning.

Mange pasienter blir kasteballer i et system som er for stort og uoversiktlig for dem som skal administrere det. Leger, pleiere og direktører på ulike nivåer er alle enige om at situasjonen er kritikkverdig. Arbeidsdelingen mellom ulike avdelinger og sykehus i helseregionene øker utvilsomt effektiviteten i behandlingen av enkeltlidelser. Men den betyr også store utfordringer til samhandling mellom personell, avdelinger og sykehus. Det er et forhold som helsevesenet selv erkjenner. Det foreligger allerede en solid rapport, «Samhandling og desentralisering», utarbeidet av en bredt sammensatt gruppe under ledelse av direktør Finn Henry Hansen i Helse Nord. Det beklagelige er at avstanden mellom virkeligheten og de mål rapporten streker opp er sørgelig stor. Her er det mye å ta tak i før eldrebølgen kommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.