Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Faller mellom stolene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har den siste tida tatt for seg helsevesenets glemte tapere, de som ikke kan behandles enkelt og effektivt. Det gjelder pasienter med et komplisert sykdomsbilde eller med flere ulike lidelser. Vi snakker om store grupper, som eldre, som ofte har mange, ofte livstruende, plager på en og samme tid. Samt psykiatriske pasienter og rusavhengige. De krever omsorg og tidkrevende behandling og det gjør dem «ulønnsomme» i et helsevesen som i stadig sterkere grad blir preget av økonomisk tenkning.

Mange pasienter blir kasteballer i et system som er for stort og uoversiktlig for dem som skal administrere det. Leger, pleiere og direktører på ulike nivåer er alle enige om at situasjonen er kritikkverdig. Arbeidsdelingen mellom ulike avdelinger og sykehus i helseregionene øker utvilsomt effektiviteten i behandlingen av enkeltlidelser. Men den betyr også store utfordringer til samhandling mellom personell, avdelinger og sykehus. Det er et forhold som helsevesenet selv erkjenner. Det foreligger allerede en solid rapport, «Samhandling og desentralisering», utarbeidet av en bredt sammensatt gruppe under ledelse av direktør Finn Henry Hansen i Helse Nord. Det beklagelige er at avstanden mellom virkeligheten og de mål rapporten streker opp er sørgelig stor. Her er det mye å ta tak i før eldrebølgen kommer.

Vi merker oss at helseminister Ansgar Gabrielsen både ser og forstår problemene. I et klart og poengtert språk lover han overfor Dagbladets lesere satsing på pasienter som sitter nederst ved det helsepolitiske bordet. Det er viktig å minne om at en slik satsing ikke bare kan skje i form av bevilgninger som politikerne kan sole seg i. Helsevesenet må også organiseres bedre i forhold til pasientenes behov. En skal ikke ha oppholdt seg lenge i norske sykehuskorridorer for å se at det er et stort forbedringspotensial for samhandling. Det viktigste er imidlertid at helsepersonellet i tillegg til å «få mest mulig helse ut av hver krone» ikke mister pasientene av syne. Selv om helseforetakene drives etter incentiver for høyest mulig produksjon, er menneskene fortsatt mer enn en samling definerte lidelser som skal repareres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media