Faller, men fortsatt størst

Ap puster Høyre i nakken. Imidlertid er det fortsatt klart borgerlig flertall.

TRENGER IKKE FORTVILE: Høyre går tilbake og Ap går fram, men fortsatt er det klart borgerlig flertall - og dermed dukket for statsminister Erna Solberg dersom flertallet holdes til over valgnatta i september. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRENGER IKKE FORTVILE: Høyre går tilbake og Ap går fram, men fortsatt er det klart borgerlig flertall - og dermed dukket for statsminister Erna Solberg dersom flertallet holdes til over valgnatta i september. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre faller med 1,9 prosentpoeng til 30,7 prosent på en meningsmåling som Norfakta har utført for Klassekampen og Nationen. Ap puster Høyre i nakken, men det er fortsatt klart borgerlig flertall på Stortinget.

Dette er det dårligste resultatet Høyre har hatt på Norfaktas målinger for Klassekampen og Nationen siden august i fjor. Men det er lite som tyder på at Høyre-vinden er i ferd med å snu.

- Det begynner å haste for de rødgrønne nå. Jeg tror det må skje klare bevegelser allerede før sommeren om dette valget skal bli jevnt, sier valgforsker Svein Tore Marthinsen til Klassekampen.

Arbeiderpartiet går fram 2,3 prosentpoeng til 29,4 prosent. SV faller 1,7 prosentpoeng til 4 prosent og Sp er ned 0,7 prosentpoeng til 4 prosent.

Bakgrunnstall viser at 20 prosent av Frps velgere i 2009 sier de vil stemme på Høyre. 2 prosent av Høyres velgere fra 2009 sier de vil stemme på Frp.

Frp går fram 17,8 prosent (+ 0,8), mens Venstre får 4,2 prosent (+ 0,2 prosentpoeng). KrF får 5,1 prosent (-0,9).

Målingen ville gitt Høyre og Frp flertall med 87 av 169 mandater på Stortinget. Inkluderer man KrF og V, får de borgerlige 102 mandater. De rødgrønne får 66 mandater.

De andre partienes oppslutning er slik: Rødt 1,9 (+0,2), MDG 1,2 (-0,8) og andre 1,7 (+0,3). Målingens feilmargin er på inntil 3,1 prosent.

(NTB)