Hålkeføre:

Faller på glattisen

Det er isglatt flere steder i østlandsområdet, og både sykehus og legevakter merker godt at mange ikke klarer å holde seg på beina.

STOR PÅGANG: Ved ortopedisk klinikk på Akershus universitetssykehus har det vært stor pågang av pasienter med fallskader de siste dagene, og sykehuset har sett seg nødt til å avlyse planlagte ortopediske operasjoner. Foto: Fredrik Hagen / NTB
STOR PÅGANG: Ved ortopedisk klinikk på Akershus universitetssykehus har det vært stor pågang av pasienter med fallskader de siste dagene, og sykehuset har sett seg nødt til å avlyse planlagte ortopediske operasjoner. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er det skiftende været som har skyld i at det mange steder nå er svært glatt, og det er ikke ventet at situasjonen vil bli noe særlig bedre med det første.

Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel for mye snø på østlandsområdet onsdag, og et nytt farevarsel venter allerede på fredag.

På Akershus universitetssykehus (Ahus) merker de pågangen som følge av været.

- Vi har i dag 110 innlagte ortopediske pasienter, hvorav 45 skyldes fall utendørs, sier direktør Inge Skråmm ved Ortopedisk klinikk til Dagbladet.

VINTERHACKS: Det finnes mange gode tips og triks for hvordan man kan takle dette snøværet som sjåfør - vi har testet noen. Reporter: Anabelle Bruun. Video: Christina Korneliussen. Vis mer

Han forteller at de siste to døgnene har bydd på 81 akuttinnleggelser, hvorav 51 var fallrelaterte skader enten inne eller utendørs.

- Både antall inneliggende pasienter og antall nye innleggelser siste døgn er langt høyere enn normalt, sier Skråmm.

Avlyser operasjoner

Alle fallskader skal vurderes av lokal legevakt eller fastlege, som eventuelt henviser videre til spesialistbehandling.

- Siste døgn har pågangen både i akuttmottak og spesialistpoliklinikken vært større enn normalt, forteller Skråmm.

Han sier de forventer at situasjonen vil vedvare de nærmeste dagene.

- Vi har derfor avlyst planlagte ortopediske operasjoner på Ahus Nordbyhagen denne uka.

GLATT: Det var speilglatt i Nansenparken på Fornebu i Bærum nyttårsaften, og det isete føret har fortsatt inn i det nye året flere steder. Foto: Marianne Løvland / NTB
GLATT: Det var speilglatt i Nansenparken på Fornebu i Bærum nyttårsaften, og det isete føret har fortsatt inn i det nye året flere steder. Foto: Marianne Løvland / NTB Vis mer

Alle pasienter som får utsatt sine ortopediske operasjoner har fått beskjed, opplyser Skråmm.

- Vi omdisponerer ressursene for å behandle alle akutte skader innen rimelig tid, sier han.

FALL: Det ventes store snømengder på deler av Sør- og Østlandet onsdag. Politiet kommer med en klar oppfordring til reisende. Video: Anabelle Bruun / Dagbladet TV. Vis mer

Mange fallskader i Oslo

Også Skadelegevakten i Oslo har merket pågangen som følge av speilblank is flere steder i hovedstaden.

Av 320 skader mandag, gjaldt 170 av disse skader etter fall på isen, opplyste legevakten til Dagbladet tirsdag.

Gårsdagen bød på noe færre akutte fallskader, men det var fortsatt høy aktivitet.

- Snøen vil garantert holde oss sysselsatt de nærmeste dagene, uttalte Skadelegevakten.

Også i Drammens-området sklir folk på glattisen, og på legevakta har de måttet oppbemanne fordi det er særdeles stor pågang av pasienter.

- Vi har mange pasienter med luftveisinfeksjoner, og i tillegg til det har vi hatt et glatt føre, som gjør at veldig mange faller på isen, sier Susanne Kjær, virksomhetsleder ved Drammen legevakt, til Dagbladet.

- Mer travelt enn normalt

På legevakta blir ikke skadene kategorisert som for eksempel «fall på isen», men Kjær sier hun likevel har en god pekepinn.

- På mandag registrerte vi 168 pasienter, og i hvert fall 24 av tilfellene var relatert til fall, og antallet kan være høyere. Tirsdag var det 134 inne, og minst 20 er nok relatert til fall på isen, sier hun.

Det er spesielt fra fredagen i romjula, gjennom nyttårshelga og mandag og tirsdag denne uka at legevakta har merket økt pågang.

- Det har vært betydelig mer travelt enn normalt, sier Kjær.

MANGE BRUDDSKADER: Drammen sykehus har økt beredskapsnivået som følge av blant annet mange pasienter med bruddskader. Foto: Terje Bendiksby / NTB
MANGE BRUDDSKADER: Drammen sykehus har økt beredskapsnivået som følge av blant annet mange pasienter med bruddskader. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Vestre Viken økte tirsdag beredskapsnivået til gult på Drammen sykehus, hvor det, i tillegg til mange smittepasienter og høyt sykefravær, også er stor pågang av pasienter med bruddskader.

- Hovedtyngden er pasienter som trenger innleggelse, og mange av dem grunnet luftveisinfeksjoner, sier fagdirektør i Vestre Viken, Ulrich Spreng, til Dagbladet.

- Pasienter som har pådratt seg en skade etter fall på isen kommer på toppen av dette, og bidrar til at svært mange pasienter kommer til våre akuttmottak.

Lars Michael Hübschle, seksjonsoverlege ortopedi ved Drammen sykehus, sier til Dagbladet at det fra mandag til fredag denne uka er 35 pasienter som er behandlet, eller skal behandles, for bruddskader.

- Av disse er det 15 pasienter som er inneliggende på sykehus med bruddskader. Og det er i aller størst grad det glatte føret som er årsaken for alle bruddskadene, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer