Fallert republikansk stjerne hulket da han ble dømt for korrupsjon

Tidligere Virginia-guvernør Bob McDonnell i retten.

HARDT PRESSET: Tidligere guvernør i Virginia, Bob McDonnell, forlater rettsbygningen etter at han torsdag ble dømt for korrupsjon. Foto: AP Photo/Steve Helber
HARDT PRESSET: Tidligere guvernør i Virginia, Bob McDonnell, forlater rettsbygningen etter at han torsdag ble dømt for korrupsjon. Foto: AP Photo/Steve HelberVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Bob McDonnell ble sett på som en stigende stjerne i det republikanske partiet, men torsdag ble den tidligere guvernøren i Virginia dømt for 11 tilfeller av korrupsjon i løpet av sine år som den øverste folkevalgte i den amerikanske delstaten.

Ifølge CNN var han rød i ansiktet og hulket åpenlyst da han fikk dommen. Mens han ble funnet skyldig på 11 tiltalepunkter, ble han frikjent for to. Kona, Maureen ble funnet skyldig på ni tiltalepunkter og frikjent for fire.

Golfbag og Rolex Tilfellene omfatter blant annet gaver ekteparet mottok fra forretningsmannen Jonnie Williams som driver med kosttilskudd. Ekteparet skal ha mottatt gaver til en verdi på mer enn 140 000 dollar (om lag 840 000 kroner) - deriblant en Rolex-klokke, en sjekk på 15000 dollar (om lag 90 000 kroner) for å dekke deler av datterens bryllup, iPhoner, en golfbag og et maleri.

McDonnell var blant de republikanske politikerne som ble vurdert som en mulig visepresidentkandidat da Mitt Romney var partiets presidentkandidat i 2012. Nå må han trolig belage seg på å tilbringe tid i fengsel. Straffeutmålingen skal etter planen komme 6. januar.

- McDonnell-ekteparet gjorde det å være folkevalgt til en innteksbringende forretning. Den tidligere guvernøren ble valgt for å tjene folket i Virginia, men hans korrupte handlinger forrådte dem i stedet, sier assisterende justisminister, Leslie Caldwell, ifølge CNN.

Advokatene til McDonnell antyder at de vil anke dommen.

- Alt jeg kan si er at jeg stoler på Vår herre, sa McDonnell selv, ifølge Washington Post da han forlot rettsbygningen.

Preg av såpeopera Ekteparet ble tiltalt etter at McDonnell gikk av som guvernør i januar, og juryen brukte mer enn 17 timer på å komme fram til dom i saken som har hatt preg av en såpeopera.

Gjennom rettssaken har blant annet McDonnell og kona kommet og forlatt rettsbygningen hver for seg for å understreke det som har vært strategien til forsvarerne deres - nemlig at ekteskapet deres har vært så dårlig at de knapt snakket sammen, og at de overhodet ikke gjorde noe for å samarbeide om å selge innflytelse, slik påtalemyndigheten hevdet. Forsvarerne hevder også at Maureen McDonnell søkte følelsesmessig tilknytning til Williams på grunn av sitt kjærlighetsløse ekteskap, og at hun utviklet en skolejenteforelskelse og satte pris på oppmerksomheten og gavene fra ham.

Påtalemyndigheten har på sin side vist hvordan ekteparet kommuniserte via epost og ferierte sammen, og mener McDonnell-ekteparet fremmet Williams´ forretninger som en gjengjeld for gavene.