Fallet

Trakasseringen av Britney, Paris, Nicole og Lindsey er hårreisende moralistisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle elsker å hate glamkjendisene Britney Spears, Paris Hilton, Nicole Richie og Lindsey Lohan om dagen. Det siste halvåret har man skadefro kunnet gosse seg nesten ukentlig over forfallet deres: Fyllekjøring, dop, fengsel, avrusning og «hemningsløs festing». Tsk-tsk-tsk. For noen dårlige jenter. Så smakløst. Så uansvarlig. Tenk å ødelegge imaget sitt på den måten.

Lørdag kunne vi lese i Dagbladet at Elle-redaktør Signy Fardal mener ingen av disse jentene lenger kan kalles idoler. «Til det har de brutt for mange grenser. De bruker dop, kjører i fylla og har spiseforstyrrelser i tur og orden». Men når ble det feil for Signy Fardals idoler å ha spiseforstyrrelser? Skal Fardal aldri sette Kate Moss på forsida av Elle igjen – fashions største colatryne og mester i anoreksi, som hun er? Tror ikke det. Så hvilke grenser er det de egentlig har brutt?

Hatet mot Paris og Nicole handler selvsagt delvis om deres mangel på «legitim» kjendisstatus, koblet med en høyst usjarmerende dekadanse. Man har villet dem vondt fra første gang de dukket opp i rampelyset. Og for Britney og Lindsey handler det delvis om at deres high school-image slår sprekker. Men den intense trakasseringen disse jentene nå blir utsatt for handler, tror jeg, mest av alt om god gammeldags seksualmoral og kontroll.

Britneys fall viser det tydeligst. På rekordtid har hun gått fra å være stilikon og pop-prinsesse til trashy og suspekt tobarnsmor. Hun var sladderpressens yndling i sjangrene shopping, romanser og karriere. Nå har de vendt seg mot henne og hun er blitt deres yndling i sjangrene stygge klær, dårlig hår og dårlig mor. Hvordan skjedde det? Svaret er sjokkerende enkelt: Trusebildet. (Britney på vei ut av en limo, hun må skreve for å komme seg ut, og da ser papparazziene det: HUN HAR IKKE UNDERBUKSER PÅ!!!! Verdensnyhet på tre sekunder.)

De samme som elsket hennes tåpelige seksualiserte ungpikeimage raste plutselig over at hun gikk på fest uten truse. For en fantastisk dobbeltmoral! Det var helt i orden at stylister, regissører og managere dresserte lille Britney etter alle pornoestetikkens regler. Det var helt i orden at tv-produsentene dyrket fram «rich slut»-imaget til Nicole og Paris. Da var det innefor trygge, kjente, patriarkalske rammer. Men så tråkket de feil, de taklet ikke den fine balansegangen som kvinnelig seksualitet er. De drakk for mye, de ble «hemningsløse». Nå er de ute av kontroll. Nå er de falne kvinner.