Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fallo tjente 7 mill. på metanolsprit

Spritkongen Erik Fallo (58) hadde i løpet av ett og et halvår en bruttoinntekt på ca. sju millioner kroner på salg av sprit med varierende metanolinnhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tiltalen solgte Fallo 50 000 liter smuglersprit fra januar 2002 til sommeren 2003.

Spriten ble solgt for rundt 130-140 kroner pr. liter. Politiet intensiverer nå jakten på en antatt skjult millionformue i utlandet.

Sju mennesker, som drakk av spriten, døde, mens to overlevde fordi de i tide fikk legebehandling.

Forsvarer Tore Eriksen sier til Dagbladet at Fallo erkjenner å ha solgt den spritmengden som er oppført i tiltalebeslutningen.

Storsmugling

Den livsfarlige spriten ble solgt i mindre partier. Etterforskerne har funnet fram til ti kjøpere, som er navngitt i tiltalen.

Den største mottaker er medtiltalte Per Erik Fossum (76), er tiltalt for ett giftdrap. Han skal ifølge tiltalen har kjøpt 3000 liter sprit.

De øvrige har kjøpt partier fra 500-1600 liter.

Statsadvokat Pål K. Lønseth skal være aktor mot Fallo og Fossum. Han mener å kunne bevise at Fallo fra januar til september i 2000 innførte hele 120 000 liter sprit til Norge. Deler av partiet inneholdt dødelige mengder metanol.

Etter det Dagbladet får opplyst, regner profesjonelle spritsmuglere med at nettofortjenesten ligger på 75-90 prosent av bruttofortjeneste. Utgiftene omfatter innkjøp, som i dette tilfellet i Portugal, transport til Norge og utgifter til lagerplass i Norge.

Millionbeslag

Politiet har tatt beslag i verdier for tre millioner kroner hos Fossum, etter det Dagbladet får opplyst. Det gjelder leiligheten hans på Frogner i Oslo og aksjer for ca. 500 000 kroner. 76-åringen har motsatt seg beslaget.

Hos Fallo, som har adresse i Uddevalla, har ikke politiet funnet verdier å ta beslag i, sier kilder til Dagbladet.

Fallo hevder at han ikke eier nåla i veggen. Han skal i stedet være gjeldstynget etter at politi og tollvesen har klart å slå kloa i spritlaster på vei til Norge.

Fallo har et langt kriminelt rulleblad. Sin første dom fikk han i 1975 på ett år og åtte måneder, vesentlig for tyveri og heleri. Sin første dom for brudd på alkoholloven fikk han i lagmannsretten i Oslo i 1979. Siden har det gått slag i slag.

-  Fengselsstraff har ikke hatt preventiv virkning for denne karen, sier en politikilde sarkastisk til Dagbladet.

TJENTE STORT: Politiet mener Erik Fallo (58) har tjent enorme beløp på spritsmugling. Bildet er tatt i 1991.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media