«Fallskjermer» skaper trøbbel

Når 56 år gamle Lars-Åke Helgesson nå går av som sjef for det svenske skogselskapet Stora, kan han se fram til å få utbetalt 58 millioner kroner. «Pensjonen» tilsvarer årets lønnsøkning for samtlige 12 000 ansatte i bedriften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Overraskende, sier statsminister Göran Persson.

Lønnsmottakere og fagorganisasjoner som kjemper hardt for tre prosent lønnsøkning er klare i sin dom: Urimelig.

Arbeidsgiverne, ikke minst styreformann Bo Berggren i Stora, maner stadig lønnsforhandlerne til å vise tilbakeholdenhet for ikke å skade Sveriges økonomi.

Spørsmålet er om oppstandelsen omkring Stora-sjefens fallskjerm vil prege årets lønnsoppgjør.

- Det kan den absolutt. Dette er ikke noe godt eksempel, sier statsminister Göran Persson.
De gunstige avtalene for Stora-toppene ble forsøkt holdt skjult. Nå opprører de også aksjeeierne i Stora, som er med på å betale gildet for Helgesson og 15 andre topper som har fått like gode avtaler.

Men Lars-Åke Helgessons fallskjerm er ikke sensasjonelt stor etter svenske forhold. Når sjefen for telegiganten Ericsson, Lars Ramqvist, blir pensjonist til våren, får han sammenlagt 80 millioner utbetalt fram til det året han fyller 80.
Når sjefen for legemiddelselskapet Astra går av, sprenger han 100 millionersgrensen. Dagens Industri har beregnet at Håkan Mogren kan se fram til 132 millioner kroner i utbetaling, mens SAS-sjef Jan Stenberg kan få utbetalt 67 millioner kroner etter at han slutter.
For en vanlig lønnsmottaker som går av 65 år gammel, må arbeidsgiveren i snitt betale to til tre millioner kroner i samlet pensjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer