Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fallskjermhopper gjør nytt forsøk på å bryte lydmuren

Hopper fra 36 km.

Foto: AP Photo/Red Bull Stratos, Jay Nemeth
Foto: AP Photo/Red Bull Stratos, Jay Nemeth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 43 år gammel østerriker gjør i dag et nytt forsøk på å sette verdensrekord i fritt fall ved å kaste seg mot jorda fra 36.576 meters høyde.

Ugunstige værforhold tvang tidligere i uka Felix Baumgartner til å utsette den hasardiøse ferden mot bakken i New Mexico i USA.

Den forrige rekorden ble satt helt tilbake i 1960 da amerikanske Joe Kittinger overlevde et hopp fra 31.333 meters høyde.

Skyhøy risiko Risikoen er bokstavelig talt skyhøy og Baumgartner vil bli utsatt for ekstreme påkjenninger når han kaster seg ut fra sin spesiallagde kapsel.

På vei mot bakken vil han bryte lydmuren etter rundt 35 sekunder og nå en fart på ufattelige 1.110 kilometer i timen.

Først etter 5 minutter og 35 sekunder vil han etter planen utløse fallskjermen som forhåpentligvis skal bringe han trygt ned på jordas overflate.

Oppe i stratosfæren vil han nærmest befinne seg i vakuum og måtte takle ned mot 57 kuldegrader.

Ballongferd Baumgartners ferd opp i øverste del av stratosfæren skjer ved hjelp av en gigantisk heliumballong. Ballongen er svært skjør og takler lite vind, og oppstigningen ventes å ta mellom 2,5 og 3 timer.

Planen er å legge av gårde når det gryr av dag i New Mexico søndag, en eller annen gang etter klokka 14 norsk tid.

Ifølge værmeldingene har Baumgartner da et tidsvindu på rundt fire timer, før vinden igjen blir for kraftig.

Ekstreme påkjenninger 43-åringen, som er helikopterflyger og en erfaren base- og fallskjermhopper, kommer til å utsette kroppen sin for ekstreme påkjenninger.

Selv om Baumgartner er iført en spesialdrakt som ligner en astronauts, er det mye som kan gå galt. Dersom han begynner å spinne i fritt fall, risikerer han å miste bevisstheten og skade alt fra synet til hjernen, hjertet og karsystemet.

Mangelen på oksygen i stratosfæren kan også føre til såkalt ebullisme som gir gassdannelse i kroppen og nærmest får blodet til å koke. Dette vil blant annet gi alvorlige skader på lungene i løpet av kort tid.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media