Fallskjermhoppere omkom på Sydpolen

Sydney (NTB-AP): Tre fallskjermhoppere mistet livet under det første private forsøket på fallskjermhopping over Sydpolen i går. To nordmenn overlevde hoppingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks fallskjermhoppere deltok i hoppet, som ble arrangert av det private selskapet Adventure Network International som organiserer turistekspedisjoner til Sydpolen.

Men tre av hopperne styrtet i bakken uten at fallskjermene deres åpnet seg. De omkomne ble funnet etter rask leting av personalet på den amerikanske vitenskapelige basen på Sydpolen.

To fra Skien

De to norske fallskjermhopperne Trond Jacobsen (32) og Morten Halvorsen (37) fra Skien overlevde hoppingen og var utstyrt med videokameraer på magen. Opptakene kan forklare hva som skjedde da fallskjermene til tre av de fire etterfølgende hopperne ikke løste seg ut. De omkomne var fra USA og Østerrike.

Første tandemhopp

De to norske hopperne utførte i går verdens første tandemhopp i fallskjerm på Sydpolen. Tre av de fire hopperne som hoppet i formasjon rett etter dem fra samme fly, omkom da skjermene ikke åpnet seg.

Både Jacobsen og Halvorsen er erfarne fallskjermhoppere. Jacobsen, som var pilot under hoppet, har 1.600-1.700 fallskjermhopp bak seg og er hovedinstruktør i Grenland Fallskjermklubb.

Ubegripelig

Tidligere formann i Grenland fallskjermklubb, Rune Borge, finner det ganske ubegripelig at tre av de fire som hoppet i formasjon, skulle omkomme.

- Det må ha skjedd noe ganske uforutsett. At fallskjermen ikke skulle ha løst seg opp for tre stykker samtidig, er uforståelig for meg, sier Borge.

Han sier at fallskjermhopping ikke bør finne sted i temperaturer som er lavere enn 20-25 minusgrader, og på Sydpolen er det mye kaldere enn det. Dette må hopperne ha vært oppmerksom på og tatt sine forholdsregler mot på forhånd, mener Borge.

Trond Jacobsens far, Odd, var sist i telefonkontakt med sønnen lørdag morgen. Da skulle han og de andre hopperne snart sette seg i flyet og fraktes fra basen Patriot Hills i Antarktis og inn til polpunktet.

Lørdag kveld klokken 23 ringte faren til Patriot Hills, og fikk beskjed om at sønnen og kameraten hadde utført tandemhoppet, og at alt sto bra til med dem.

Snart hjem

- Klokken 03 natt til i dag fikk jeg telefon fra turoperatøren Adventure Network International i London som opplyste at Trond og Morten hadde kommet velberget ned, men at det hadde vært en ulykke, forteller Jacobsen.

De to norske hopperne befant seg i morges på basen Patriot Hills. Mandag norsk tid vil de bli fløyet til byen Punta Arenas i Chile. Deretter vil de trolig reise hjem så fort som mulig. Egentlig skulle de ikke kommet hjem før 18. desember. De hadde planer om å drive med forskjellige aktiviteter ved basen i dagene etter tandemhoppet.

Nordmennene kjente ikke de fire andre hopperne før turen, men de hadde tilbrakt flere dager sammen før fallskjemhoppingen lørdag.

TANDEM: Morten Halvorsen (37) hang lørdag under kameraten Trond Jacobsen i verdens første tandemhopp fra Sydpolen.
Morten Halvorsen overlevde