Fallskjermjegerne

Det finnes andre norske bedriftsledere som har sikret seg like fete - og fetere - etterlønnsavtaler, men Harald Norviks fallskjerm er helt spesiell. Det dreier seg om en tidligere toppleder for et heleid statlig selskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi må tilbake til Pål Kraby-saken for å finne en liknende fallskjermskandale her til lands. I årenes løp har en rekke toppledere fått fete fallskjermer. Men det er ikke mulig å beregne hvor store fallskjermene har vært. Tallene som følger bygger på summer som er blitt nevnt idet fallskjermavtalene er blitt avslørt eller offentliggjort.

  • Pål Kraby , som var sjef i Norsk Arbeidsgiverforening, nå NHO, forhandlet seg fram til en fallskjerm beregnet til 22 millioner 1993-kroner. Da Dagbladet avslørte saken, ble det bråk. I mange år antok man at Kraby hadde norgesrekord i fallskjerm.
  • I 1998 slo tidligere Kværner-direktør Erik Tønseth rekorden. Hvor stor Tønseths etterlønn og pensjonsavtale ble, er fortsatt uavklart. Mange beløp er blitt nevnt. Høyeste anslag har vært på 75 millioner kroner.
  • Tidligere DnB-sjef Finn A. Hvistendah l fikk med seg om lag 10 millioner kroner da han gikk av som toppsjef i 1998.
  • Hans etterfølger, tidligere NHO-president Svein Aaser , fikk samme år med seg en fallskjerm fra Nycomed Amersham på 5,4 millioner kroner.
  • Da administrerende direktør Gert Munthe i 1998 sluttet i NetCom, ble hans fallskjerm anslått til nær åtte millioner kroner.
  • Da Gerhard Heiberg i 1989 gikk av som konsernsjef og overtok som styreleder i Aker Norcem, fikk han med seg en avtale som var verd minst 25 millioner kroner. Men i 1995 måtte Heiberg reforhandle hele avtalen. Utbyttet ble ifølge Aftenposten på «bare» 10 millioner.