Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fallskjermsoldat Ian skifter kjønn

Kapteinen regner med masse hatmail fra «gutta».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den dekorerte britiske offiseren har tjenestegjort både i Bosnia, Afghanistan og Irak. Men den største konflikten han har utkjempet er med seg selv.

Nå blir machomannen Ian Hamilton til kvinnen Jan Hamilton. Neste uke vil han informere fallskjermregimentet sitt at han er i ferd med å skifte kjønn.

Tøff dame

Det er den britiske avisa Daily Mail som i dag bringer hele livshistorien til den 42 år gamle fallskjermsoldaten. Offiseren sier hans valg om å skifte kjønn neppe vil begeistre medsoldatene eller ledelsen i den britiske hæren.

Fallskjermregimentet i den britiske hæren regnes som et av de tøffeste tjenestestedene i det britiske forsvaret, og blir av enkelte sidestilt med spesialstyrker. Man må gjennom en rekke tøffe tester for å bli fallskjermsoldat, og Ian har gjennomgått dem alle. Men tross hans mange år i aktiv tjeneste, og høye kvalifikasjoner, vil kjønnsskiftet automatisk føre til avskjed fra regimentet. Det er nemlig bare menn som kan tjenestegjøre i en «frontlinjeavdeling» i den britiske hæren.

- Regner med hatmail

- Jeg regner med å få en del hatmail. Og jeg må søke avskjed fordi det ikke er lov for kvinner å tjenestegjøre i de fremste kampavdelingene. Det er viktig for meg å ikke bli gjort narr av. Jeg har tjent mitt land lenge nok, og så godt jeg kunne. Derfor fortjener jeg ikke å bli gjort narr av, sier han til Daily Mail.

- Jeg vil at utsiden skal passe til det jeg føler innvendig. Derfor må jeg gjøre dette. Hvis ikke hadde dere kommet til min begravelse, sier offiseren, som fra nå av går under navnet Jan.

Slitt siden barndommen

JAN: Dette er den myke og feminine Jan. Om fem år vil kjønnsskiftet være komplett. Siden barndommen har Ian visst at Jan ville opp og frem. Foto: Scanpix
JAN: Dette er den myke og feminine Jan. Om fem år vil kjønnsskiftet være komplett. Siden barndommen har Ian visst at Jan ville opp og frem. Foto: Scanpix Vis mer

Allerede på barneskolen visste han at han ikke var som andre gutter. Men gjennom hele livet har han slitt med å bli fortrolig med sin indre kvinne. Han tenner ikke på menn, og betrakter seg som en lesbisk mann. Han syns det var fantastisk da han som ung gutt på en kostskole for bare gutter fikk spille Maria i West Side Story.

Samtidig ble han mobbet av de andre guttene, og ifølge ham selv seksuelt antastet av en mannlig lærer på skolen.

- Jeg tror jeg underbevisst bestemte meg for at jeg aldri ville tillate en mann å ta på meg slik igjen, sier han til Daily Mail.

Vervet seg tidlig

Og det var kanskje derfor han som 18-åring vervet seg til det britiske forsvaret, og offisersskolen Sandhurst.

- Jeg var rådvill. Jeg tenkte at hvis jeg vervet meg, ville jeg bli en tøff fyr som verken lot seg mobbe eller bli mishandlet.

Han tok en pause fra forsvaret og jobbet 11 år som TV-mann for en rekke kanaler og produksjonsselskaper. Erfaringen fra forsvaret tok ham stadig til krigssoner. Men da han var hjemme bak lukkede dører i Glasgow, kledde han seg opp i kvinneklær for å få utløp for sin undertrykte feminine side.

Lesbisk mann

image: Fallskjermsoldat Ian skifter kjønn

I 1995 giftet han seg, men holdt sine spesielle følelser skjult for kona. Han vervet seg igjen for å ta et oppgjør med seg selv.

- Jeg følte jeg måtte bevise min maskulinitet til alle. Jeg måtte gjøre noe mer mandig enn jeg hadde gjort før, forteller han.

Derfor gjennomgikk ham de tøffe opptaksprøvene for å komme seg til fallskjermregimentet. Flere av testene er de samme for elitesoldatene i det britiske forsvaret.

- Jeg tvang meg selv til å nyte kameratskapet. Og jeg er fremdeles veldig stolt av bereten og å ha vært en del av det jeg mener er hærens beste regiment. Men på det stadiet var den kvinnelige totalt undertrykt. Jeg hadde drept den siden. Jeg var en hardbarket kar - arrogant, aggressiv og pågående. Jeg var profesjonell og ekstremt godt trent. Jeg snakket om knulling, og tok del i all mannfolkpraten, forteller han.

Brøt sammen

Men i 2005 brøt han sammen mentalt og forlot kona. Han sminket og kledde seg opp som kvinne om kveldene på brakkerommet i militærleiren, mens han var machomann i uniform på dagtid.

Først da han fikk ny kjæreste, og hun rådet ham til å gå til psykolog, tok han avgjørelsen om å bli kvinne på heltid.

- Det var hardt for min kjæreste. Hun trodde jeg ville bli bedre, men det finnes ingen kur for folk som meg. Forrige jul var jeg suicidal. Jeg stod på kjøkkenet med en kniv mot hjertet og sa til henne at det ikke kunne fortsette.

IAN: Dette er den tøffe offiseren og fallskjermsoldaten Ian Hamilton. Nå gir han hen til sin mykere og feminine side ved å gjenomgå et kjønnsskifte. Foto: Scanpix
IAN: Dette er den tøffe offiseren og fallskjermsoldaten Ian Hamilton. Nå gir han hen til sin mykere og feminine side ved å gjenomgå et kjønnsskifte. Foto: Scanpix Vis mer

Lang prosess

Nå har Ian tatt de første stegene mot å bli Jan, og begynt med hormonkur for å fremheve kvinnelige trekk og hemme de maskuline. Han må leve ett år som kvinne før han kan begynne med selve kjønnskifteoperasjonen. Og det hele vil ta fem år å gjennomføre. 

Men før dette skal ansiktet under kniven for å gjøre det mykere og mer feminint. Deretter skal brystene forstørres. Det hele vil koste over 200 000 kroner.

- Det er en stor operasjon, og jeg er veldig nervøs. Hvem ville gjenomgått dette hvis det fantes en annen utvei, spør han retorisk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media