Fallskjermtropper inn i Irak

1000 amerikanske fallskjermsoldater tok i natt kontroll over en flystripe i den kurdiske delen av Irak i en gigantisk militæroperasjon. Hensikten er å ta kontroll over den nordlige delen av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nattas kjempeslipp av fallskjermsoldater over den kurdiske delen av Irak betegnes som en av de største militæroperasjonene på flere tiår. De amerikanske fallskjermtroppene tok kontroll over en flystripe i den kurdiskkontrollerte regionen nord for Arbil. På denne måten har de allierte åpnet en front fra nord, og kan fly inn materiell og forsyninger. I natt skal det ha blitt hørt flere kraftige eksplosjoner i området, melder Sky News.

Bomberaid mot Bagdad

Samtidig fortsatte den intense bombingen av Bagdad i natt. Det ble hørt rundt 30 eksplosjoner rundt byen. TV-bilder fra al-Jazeera viser at flere høyhus ble truffet.

Ifølge amerikanske og britiske militære skal store irkakiske styrker være på vei mot de allierte troppene som er plassert utenfor Bagdad. 1000 kjøretøyer med 5000 soldater fra den republikanske garde skal være på vei, men meldingene er foreløpig ikke bekreftet. Dette kan være opptakten til det store slaget om Bagdad.

- Drepte krigsfanger

Mens amerikanerne hevder å ha tatt flere tusen irakiske krigsfanger kritiserer de sin motpart for behandlingen av sine fanger.

- De har drept krigsfanger, hevdet General Peter Pace tv-programmet Larry King Live i går. Irakisk tv viste i går bilder av minst fem soldater som hadde skuddsår i hodet.

Nattas hendelser i Irak

* Amerikanske fallskjermsoldater befestet i morgentimene kontrollen over en militær flyplass i Nord-Irak, som de hadde erobret natten før.

* Amerikansk-britiske og irakiske styrker nærmet seg hverandre sør for Iraks hovedstad Bagdad, der det så ut til å gå mot et større slag.

* Bombeangrepene mot Bagdad fortsatte, og det ble meldt om en lang rekke eksplosjoner på ulike steder i den irakiske hovedstaden.

* USAs utenriksminister Colin Powell sa at FN bør få en egen koordinator i overgangsregjeringen som skal styre Irak når og hvis Saddam Husseins regime faller.

* FNs generalsekretær Kofi Annan oppfordret medlemmene av Sikkerhetsrådet til å slutte å krangle seg imellom, og bli enige om gjenopptakelse av Iraks olje-for-mat-program.

FALLSKJERM-SLIPP: 1000 fallskjermsoldater tok en flystripe nord i Irak.