Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Falluja skal renskes for terrorister

Til sammen 15 000 amerikanske og irakiske soldater hamrer løs mot opprørsbyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Like etter klokka 17 i ettermiddag ble det klart at det lenge varslede storangrepet mot Falluja - «Operasjon Phantom Fury» - er i gang.

Over 4000 amerikanske soldater er satt inn i et massivt bakkeangrep mot de nordøstlige deler av den sunnimuslimske byen, der opprørerne står sterkest. Samtidig ruller stadig flere amerikanske stridsvogner inn i byen, mens fly og helikoptre bombaderer antatte opprørsstillinger fra lufta.

Til sammen opptil 15 000 amerikanske og irakiske styrker deltar i det koordinerte storangrepet. Opprørerne besvarer ilden med granatkastere og automatvåpen, forteller innbyggere i Falluja på telefon til APs korrespondent i Bagdad.

Ingen tviler på at opprørerne vil bite hardt fra seg.

- Dette er bestemte mennesker. Dette er drapsmenn. De hogger hodet av folk, sa USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld på en pressekonferanse i kveld.

Rumsfeld hevder likevel at det neppe vil bli store sivile tap i Falluja - selv om «ingen vet hvor mange mennesker som befinner seg der».

Ifølge internasjonale nyhetsbyråer er himmelen over byen farget rød på grunn av den voldsomme bombingen og de påfølgende eksplosjonene.

USAs øverstkommanderende i Irak, general George Casey, sa på en pressebriefing i kveld at de aller fleste av Fallujas mellom 200 000 og 300 000 innbyggere skal ha flyktet fra byen før angrepet startet. Ifølge Casey skal også noen av de mellom 3000 og 5000 opprørerne ha klart å rømme, mens andre skal ha kommet til.

image: - Falluja skal renskes for terrorister

Det er foreløpig ikke kommet bekreftede meldinger om antall omkomne som følge av offensiven.

Blodig slag

Det er grunn til å tro at dette kun er begynnelsen på et blodig slag om opprørsbyen, som ligger 50 kilometer vest for Bagdad.

De irakiske og amerikanske soldatene må forberede seg på harde kamper i bygatene, og det fryktes at mange uskyldige sivile vil bli fanget i skuddlinja.

- Amerikanske tropper har krysset linja inn til den nordøstlige delen av Falluja, for å få et fotfeste i byen, sier en militærkilde til CNN.

Dette er første del av et storangrep som har som mål å slå ned et halvt år langt opprør, før det planlagte valget i Irak i januar.

- Kraftige branner

Samtidig som bakkestyrkene gikk inn, har de langvarige angrepene fra lufta blitt styrket. Amerikanske fly og helikoptre har dundret løs mot ulike deler av byen i hele dag, for å legge forholdene til rette for bakkestyrkene som nå er på vei inn mot opprørerne.

image: - Falluja skal renskes for terrorister

Ifølge nyhetsbyrået AP ble de første bakkeangrepene rettet mot bydelen Askari, og andre kjerneområder for opprørere.

I forkant av offensiven ble strømmen til Falluja kuttet. Etter at amerikanske soldater gikk inn i byen i ettermiddag, ble det oppdaget en rekke hjemmelagde bomber i nordlige bydeler. De fleste av disse skal ha blitt desarmert, men det er brutt ut flere kraftige branner i byen, melder CNN.

Sto klare

Det siste døgnet har opptil 10 000 amerikanske og et ukjent antall irakiske styrker stått i angrepsposisjoner rundt Falluja. De har kun ventet på ordre om å gå til angrep, i et slag som tar sikte på å knuse opprørerne.

I natt tok amerikanske og irakiske styrker kontroll over utkantsdeler vest for byen, og de sikret seg kontroll over byens største sykehus, samt to strategisk viktige bruer over over Eufrat-elva. Det var fra den ene av disse bruene at de utbrente likene av to amerikanere ble hengt opp mens folkemengden jublet tidligere i år.

Like før klokka 17 i ettermiddag ble det meldt at et større antall amerikanske panservogner og armerte kjøretøyer var observert på vei inn fra ørkenområdene som omkranser deler av Falluja, i retning de nordøstlige bydelene.

Dette er områdene der det befinner seg flest opprørere, og troppeforflytningene var et forvarsel om storangrepet som nå er i gang.

- Skal renske byen

Kampene om Falluja har pågått i over et halvt år. Amerikanske og irakiske regjeringsstyrker har gjentatte ganger dundret løs mot opprørerne, men det siste døgnet er angrepene blitt langt kraftigere.

Ett av målene med å få kontroll over Falluja er å fange USAs erkefiende, den jordanske terroristen Abu Musab al-Zarqawi.

Dette er bandelederen som trolig står bak ei rekke kidnappinger, halshogginger og bombeaksjoner i Irak, og som topper USAs liste over ettersøkte terrorister i landet.

Grønt lys

Tidligere i dag ga Iraks regjeringssjef Iyad Allawi grønt lys for storming av byen, melder NTB.

- Vi er fast bestemt på å rense Falluja for terrorister, sa han på en pressekonferanse i Bagdad.

Allawi innførte portforbud i Falluja og nabobyen Ramadi fra klokka 18 lokal tid. Han føyde til at Iraks grenser mot Jordan og Syria vil bli stengt for all trafikk unntatt livsviktige transporter, så opprørere ikka skal komme seg unna.

Også Storbritannia har uttrykt støtte til en storming av Falluja. Statsminister Tony Blair sa tidligere i dag at alle forsøk på å finne en politisk løsning på situasjonen i byen har slått feil.

- Opprøret vil spre seg

Ikke alle tror at opprørsproblemet i Irak kan løses med militær makt.

- Allawi har åpenbart bestemt seg for en militær løsning på konflikten i Falluja, men det er neppe mulig. For å bruke et bilde, blir det som å klemme på en ballong. Opprøret kveles et sted, men blusser opp et annet, sier forsker Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB i kveld.

- Opprøret kan fort spre seg til andre deler av Irak, legger han til.

Tidligere forsvarssjef, general Fredrik Bull Hansen, er også kritisk til militæroffensiven. Han tror amerikanernes teknologiske fortrinn utjevnes når kamphandlingene foregår på bakken i en by.

- De store skadene som er påført det sivile samfunn, vil kun skape mer motstand, sier Bull Hansen til NTB.

GA GRØNT LYS: Storangrepet mot Falluja startet kun timer etter at Iraks statsminster Iyad Allawi ga grønt lys for å storme byen.
OPERASJON «PHANTOM FURY»: En amerikansk soldat filmet med nattkamera natt til i dag, da de tok kontroll over Fallujas største sykehus og to bruer.
ANGREPET ER I GANG: Amerikanske og irakiske soldater dundrer løs mot Falluja.
RØMMER: Amerikanske soldater eskorterte tidligere i dag irakiske sivile som flyktet fra den nordlige bydelen Saqlawiya, i påvente av det store slaget om Falluja.
OPPRØRERE: Falluja er den byen som har ytt hardest motstand mot de amerikanske invasjonsstyrkene. Det antas at mellom 3000 og 5000 opprørere har festet grep om byen, der også terrorlederen Abu Musab al-Zarqawi antas å ha tilhold.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media