Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fallujah faller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai 2003 landet president George W. Bush iført flygeruniform på dekket av hangarskipet «Abraham Lincoln», der han fikk en mottakelse med æresvakt og militære æresbevisninger som om han var den kommanderende general og ikke en sivil, politisk øverstkommanderende. Over dekket, spesielt lyssatt og i fin vinkel i forhold til TV-kameraene, hang et banner med ordene «Oppdraget fullført». Etter å ha skiftet til sivil dress holdt Bush tale til mannskapene som kom fra oppdrag i Irak, og til USAs TV-seere. I talen sa presidenten at «alle større kamphandlinger i Irak er over. De amerikanske og allierte styrkene har seiret».

Det var for halvannet år siden. Nå er det amerikanske presidentvalget over, og Bush er gjenvalgt med klar margin og nytt mandat. Nå rykker femten tusen amerikanske tungt bevæpnete, topp utstyrte og veltrente marinesoldater inn i byen Fallujah sammen med to tusen nyrekrutterte irakiske soldater som danner baktroppen. De undersøker hus og bygninger der amerikanerne har rykket fram. Det er ingen tvil om at amerikanerne kan erobre og besette Fallujah, men det hersker stor tvil om betydningen av denne militære seieren. Opprørslederne har trolig for lengst forlatt byen. Men dens fall kan få stor symbolsk betydning for opprørerne.

Irakiske regimemotstandere har tatt to av slektningene til den midlertidige statsministeren Ayad Allawi til fange og truer med å henrette dem. De framrykkende amerikanske styrkene har erobret hus der andre gisseltakere har holdt til og drept sine ofre i Fallujah. Risikoen er stor og økende for at kampene utvikler seg til en borgerkrig.

Disse tragiske hendelsene ligger så langt fra det propagandistiske og falske bildet som president Bush avleverte første gang på hangarskipets dekk, og deretter gjennom valgkampen, som det er mulig å komme. Begrunnelsen for angrepet på Fallujah er å sikre at det planlagte valget i Irak kan gjennomføres i januar. Det er innført unntakstilstand i landet, og enhver tanke på å gjennomføre valg med et snev av demokratisk legitimitet under disse forholdene er umulig. Det er mulig å bombe seg til et valg, men blir løgnaktig å kalle det demokratisk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media