Falsk agent arrestert da han forsøkte å svindle Forsvaret

45-åringen som bløffet med «David Weiss», har sittet i fengsel for svindel.

AVSLØRT: Dagbladet kunne søndag avsløre at den jødiske og norske etterretningsoffiser «David Weiss» i virkeligheten er en 45-år gammel bløffmaker bosatt på Frogner i Oslo. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
AVSLØRT: Dagbladet kunne søndag avsløre at den jødiske og norske etterretningsoffiser «David Weiss» i virkeligheten er en 45-år gammel bløffmaker bosatt på Frogner i Oslo. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Dagbladet har fra flere hold fått opplyst at 45-åringen som lurte Aftenposten og Jerusalem Post med den oppdiktede etterretningsoffiseren «David Weiss», har en kriminell fortid.

Ved et tilfelle forsøkte bløffmakeren fra Oslo svindle en telebutikk i Oslo nettopp ved å utgi seg for å jobbe i Forsvarsdepartementet.

Handlet mobilutstyr
I går kveld valgte 45-åringen å bekrefte dette overfor Dagbladet.

- Ja, jeg har et kriminelt rulleblad. Jeg begikk for noen år siden et bedrageriforsøk mot en telebutikk i Oslo. Jeg skulle kjøpe flere mobiltelefoner da mannen bak disken så at jeg hadde en almanakk med Forsvarsdepartementet skrevet i gullskrift på svart bunn, sier 45-åringen.

- Mannen bak disken pekte på almanakken, og tilbød meg å sette mobilene på Forsvarets konto i butikken. Jeg var så dum at jeg sa ja, og da jeg kom tilbake senere på dagen for å hente varene, kom politiet og arresterte meg i butikken.

Åpenbart ikke forsvarsmann
- Butikkinnehaveren hadde oppdaget at jeg ikke jobbet i Forsvaret. Almanakken hadde jeg fått av en venn, sier 45-åringen.

- Hadde bedrageriforsøket lykkes, ville telefonene blitt ført på Forsvarets konto, forteller han.

I kjølvannet av arrestasjonen ble 45-åringen dømt for flere kriminelle forhold, og måtte sone 3-4 måneder i fengsel.

- Det bør altså være åpenbart at det norske forsvaret ikke ville ta i meg med ildtang en gang. Jeg er ikke etterretningsoffiser-materiale, og beklager veldig at Aftenposten og redaktør Harald Stanghelle ble ført bak lyset av meg. Jeg har aldri vært etterretningsagent, sier han til Dagbladet.

Flere falske identiteter
Dagbladet har fra flere hold fått bekreftet at 45-åringen har et kriminelt rulleblad, men kunne i går kveld ikke få bekreftet alle momentene i hans fremstilling.

Flere personer Dagbladet har vært i kontakt med, forteller at 45-åringen har brukt forskjellige falske identiteter en rekke ganger.

- Dette benekter jeg, men jeg har gjort mange dumme ting, og har mange fiender, sier 45-åringen til Dagbladet.

INNRØMMER: 45-åringen (med ryggen til) innrømmer overfor Dagbladet at han forsøkte å svindle en telebutikk i Oslo ved å utgi seg for å jobbe i Forsvarsdepartementet. Foto: Arve Bartnes / Dagbladet
INNRØMMER: 45-åringen (med ryggen til) innrømmer overfor Dagbladet at han forsøkte å svindle en telebutikk i Oslo ved å utgi seg for å jobbe i Forsvarsdepartementet. Foto: Arve Bartnes / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer