DØMT: Anna Sorokin er dømt til mellom fire og tolv år i fengsel. Hun brøt sammen da hun fikk straffen i New York. Foto: Steven Hirsch/Pool via REUTERS
DØMT: Anna Sorokin er dømt til mellom fire og tolv år i fengsel. Hun brøt sammen da hun fikk straffen i New York. Foto: Steven Hirsch/Pool via REUTERS Vis mer

Falsk arving knust etter dommen

Anna Sorokin lurte banker, flyselskaper - og New York-fiffen. Nå er hun dømt til fengsel i mellom fire og tolv år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Anna Sorokin kalte seg Anna Delvey og hevdet hun var arving til en stor formue i Tyskland. Slik klarte 28-åringen både å svindle banker, hoteller, flyselskaper og venner i New York-fiffen. Fram til hun ble pågrepet høsten 2017 levde hun et overdådig luksusliv som hun på ingen måte hadde råd til.

Torsdag ble hun dømt til mellom fire og tolv års fengsel for å ha svindlet hoteller, restauranter, et flyselskap og banker for mer enn 200.000 dollar (om lag 1,7 millioner kroner).

- Sorokin ble blendet av glitter og glamor i New York. Jeg er rystet over graden av bedrag fra tiltalte. Hun tenkte definitivt ikke på folkene hun svindlet, sa dommer Diane Kiesel under straffeutmålingen, ifølge AP.

FORTVILET: Anna Sorokin var tydelig nedbrutt etter å ha dømt til mellom fire og tolv år i fengsel. Foto: Steven Hirsch/Pool via REUTERS
FORTVILET: Anna Sorokin var tydelig nedbrutt etter å ha dømt til mellom fire og tolv år i fengsel. Foto: Steven Hirsch/Pool via REUTERS Vis mer

Knust

Under rettssaken har Sorokin stilt i elegante kjoler. Hun ble også strammet opp av dommeren da hun fikk raserianfall fordi hun ikke fikk fikk bruke antrekk plukket ut av stylister, og da hun tegnet lite flatterende tegninger av aktor, skriver The Guardian.

Men da hun fikk straffeutmålingen virket 28-åringen fullstendig knust. Hun presset høyrehånda si mot ansiktet og lukket øynene i det som framsto som et forsøk på å holde tårene tilbake. Antrukket i en svart kjole ble hun så ført ut av rettssalen i håndjern.

Sorokin ønsket å bli kunstsamler, og planla en eksklusiv medlemsklubb for kunstinteresserte. Men i stedet endte hun med tilnavnet «Soho Grifter» (Soho-svindleren på norsk). Både HBO og Netflix er i gang med å lage TV-serier om Sorokins spektakulære forsøk på å lure seg inn i fiffen i New York.

- Jeg ber om unnskyldning for feilene jeg gjorde, sa Sorokin kort til før hun fikk dommen.

Råflott livsstil

Amerikanske myndigheter har varslet at de vil sende Sorokin ut av landet og til Tyskland så snart hun har sonet dommen.

- Hun er en tøff kvinne. Hun klarer seg ok, ser Sorokins forsvarer, Todd Spodek, ifølge AP.

Han forteller hvordan 28-åringen allerede har tilbrakt mer enn 500 dager i varetekt i det beryktede fengselet Rikers Island i New York. Samtidig varsler han at Sorokin planlegger å anke dommen.

Fra 2013 og fram til hun ble arrestert høsten 2017 festet Sorokin med New York-sosieteten, bodde på råflotte hoteller og slengte rett som det var fra seg tips oppunder 1000-kronersklassen.

For å finansiere dette skal ha klart å trikse til seg penger fra finansinstitusjoner og fiffen i New York ved å få dem til å tro at hun hadde en formue i utlandet på 67 millioner dollar (om lag 576 millioner kroner).

Ifølge vennene skal Sorokin ha hevdet at faren var både diplomat, oljebaron eller en utvikler av solkraft. Men overfor New York Magazine bekrefter faren at han er en tidligere lastebilsjåfør som nå jobber med varmeanlegg.

Foreldrene skal ikke ha vært kjent med bedrageriet.

Chartret privatfly

- Tiltalte ønsket ikke et vanlig liv, og hun var var villig til å stjele for å få det til, sa aktor Catherine McCaw under straffeutmålingen.

Hun trakk også fram eksempelet på hvordan Sorokin chartret et privatfly for 35.400 dollar (om lag 304.000 kroner) for å fly til generalforsamlingen i selskapet Berkshire Hathaway i Omaha i Nebraska.

- En vanlig person ville bare fløyet økonomiklasse, sa McCaw.

Sorokin ble til slutt dømt for fire tilfeller av tyveri av tjenester, tre tilfeller av grovt tyveri og et forsøk på grovt tyveri. Hun ble frikjent for tiltalepunktet om at hun skal ha lovet en venninne en fullt betalt tur til Marokko og så etterlatt venninnen med hele regningen på 62.000 dollar (om lag 533.000 kroner). Hun ble også frikjent for den mest alvorlige tiltalen, forsøk på å stjele mer enn én million dollar fra City National Bank.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer