Falsk bombetrussel i Trondheim

Deler av sykehuset sperret av og flere pasienter evakuert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En bombehund og politipersonell landet på luftambulansens landingsplass på Heimdal klokken 13.20. Tjue minutter senere var de på plass ved St.Olavs Hospital for å undersøke en gjenstand, som politiet fryktet kunne være en bombe.

Gjenstanden viste seg å ikke inneholde sprengstoff.

Det var klokken 07.13 at politiet i Sør-Trøndelag fikk melding om at det ble funnet en mistenkelig gjenstand på sykehuset.

Vekteren som oppdaget gjenstanden varslet straks politiet. Samtidig ble det også funnet en melding som kunne oppfattes som en bombetrussel.

- Nå er folk i nærheten og flere pasienter på sykehuset evakuert. Området er sperret av og vi venter på å få inn ekspertise, sa stabssjef ved Sør- Trøndelag politidistrikt Magnar Skaret til Dagbladet.no tidligere i dag.

Både brannvesen og Forsvaret ble varslet, men de ble holdt på vent inntil ekspertisen fra Oslo kom i gang med undersøkelsene. Politiet i Oslo sendte en bombehund og mannskap til Trondheim med helikopter. 

Tre etasjer sperret av

Det var i 6. etasje på sykehusets ortopediske avdeling at det ble funnet en gjenstand på et bord. Denne gjenstanden, på størrelse med en skoeske, kombinert med at det ble funnet en lapp der det var skrevet en bombetrussel, gjorde at sykehuset evakuerte pasienter.

- Pasienter i det aktuelle området er nå flyttet. Det er ikke så veldig mange pasienter det dreier seg om, cirka en tjuetalls pasienter, sa informasjonsleder ved sykehuset Marit Kvikne da Dagbladet.no snakket med henne tidligere.

Hun opplyste også at etasjen over og under funnstedet ble sperret av. Det samme ble heiser og trapper.Hun presiserte at sykehuset fremdeles var åpent og tilgjengelig for de som var syke.

 BOMBETRUSSEL: En gjenstand på størrelse med en skoeske ble funnet i 6.etasje. Det ble også funnet en trussel-lapp. Foto: Scanpix
BOMBETRUSSEL: En gjenstand på størrelse med en skoeske ble funnet i 6.etasje. Det ble også funnet en trussel-lapp. Foto: Scanpix Vis mer

Katastrofeplan

Viseadministrerende direktør, Gunnar Bovim, informerte om at ledelsen ved St. Olavs hospital vurderte tiltak etter politiets vurderinger.

- Vi har aktivert vår katastrofeplan «Interne katastrofer», og leger og sykepleiere er holdt tilbake på jobb - slik at vi kan fungere som normalt, sa Bovim til adressa.no.

Når den interne katastrofeplanen aktiviseres innebærer det at katastrofeledelsen er på plass, og at vakthavende personell følger de rutinene som ligger i planen. Blant annet trappes vaktholdet ved sykehuset opp, og personalet jobber med å kartlegge hvor det er ledige sengeplasser andre steder.

- Vi prøver å få oversikt over hvor vi kan flytte pasienter, dersom det blir nødvendig. Slik situasjonen er nå, ser vi ikke behovet for å evakuere flere, sa informasjonsleder Kvikne til Dagbladet.no.

Vaktholdet ved sykehuset ble styrket, og folk som planla et sykehusbesøk ble stanset i døren og risikerte og bli nektet adgang, skrev adressa.no.

Tok trusselen på alvor

- Vi tar denne meldingen alvorlig, og gjør det vi kan for å undersøke om det er en reell trussel, sa stabssjef Skaret før undersøkelsene kom i gang.

Politiet ved Sør-Trøndelag politidistrikt og den administrative ledelsen ved St. Olav Hospital innkalte til pressekonferanse klokken 12.15 for å orientere om situasjonen, men det var foreløpig kommet fram få nye opplysninger på det tidspunktet. 

Politiet ønsket ikke å si noe om innholdet i trusselbrevet.

<B>STYRKET VAKTHOLD:</B> Sykehusets interne katastrofeplan ble aktivert. Det betyr strengere vakthold, og at besøkende kunne nektes adgang.
<B> FULL ALARM:</B> Politiet tok bombetrusselen svært alvorlig. Eksperter fra Oslo ankom med helikopter.
<B>PÅ PLASS:</B> Spesialtrent personell og bombehund ankom St.Olavs Hospital klokken 13.40.