Falsk bombetrussel mot Jyllands-Posten

To av avisas redaksjonslokaler ble evakuert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lokalene til den danske avisa Jyllands-Posten ble evakuert etter at det ble ringt inn en bombetrussel til Viby-redaksjonen.

Evakueringen begynte klokka 17.07 i ettermiddag, kort tid etter at en anonym, engelsktalende mann advarte om at redaksjonen skulle sprenges i lufta. 

300 mennesker i avisas hovedkontoret i Viby rømte lokalene umiddelbart.

Samtidig ble 50 ansatte ved lokalkontoret i København evakuert, sammen med medarbeidere fra nyhetsbyrået Ritzau, som har tilhold i samme bygning.

Politiet sperret av veiene utenfor redaksjonslokalene og det ble rekvirert fire busser fra Århus Sporveje for å huse de evakuerte medarbeiderne.

Bombehunder gjennomsøkte redaksjonen i rundt 90 minutter. Det ble ikke funnet tegn til eksplosiver, og politiet sier nå at trusselen var falsk.

Avisa har sikret seg lydopptak av trusselen. Den blir overlevert til politiet så raskt som mulig

Jyllands-Posten trykket de omstridte Muhammed-bildene i høst, noe som førte til sterke reaksjoner fra flere muslimske miljøer.

Det er kommet terrortrusler mot Danmark, og det er innført boikott av danske varer i Egypt.

Mange palestinere på Gazastripen har brent danske flagg og det er utstedt en fatwa mot den danske militærstyrken i Irak.

I går skrev sjefredaktør Carsten Juste er åpent brev der han forklarte bildebruken:

«Ærede medborgere i den muslimske verden:

Morgenavisen Jyllands-Posten går ind for demokrati og religionsfrihed og respekterer ethvert menneskes ret til at dyrke sin egen religion. Alvorlige misforståelser omkring nogle tegninger af profeten Muhammed har ført til megen vrede og på det seneste også til boykot af danske varer i muslimske lande.

Tillad mig at rette disse misforståelser.

Morgenavisen Jyllands-Posten bragte den 30. september i fjor 12 bladtegneres bud på, hvordan profeten Muhammed kunne have set ud. Det skete som led i en aktuel debat om ytringsfrihed, som vi sætter meget højt i Danmark.

De 12 tegninger var efter vores opfattelse sobre og var ikke tænkt som krænkende. De var ikke i strid med dansk lovgivning, men har uafviseligt krænket mange muslimer, hvilket vi skal undskylde.

Siden har der i den muslimske verden cirkuleret nogle krænkende tegninger, som aldrig har været bragt i Jyllands-Posten, og som vi aldrig ville have bragt, hvis vi havde fået dem tilbudt. Vi ville have afvist dem med henvisning til, at de krænkede vore etiske grænser.

Jyllands-Posten lægger vægt på at holde en høj etisk standard, som bygger på respekt for vore grundlæggende værdier. Derfor er det ekstra beklageligt, at disse tegninger er blevet præsenteret, som om de havde noget med Jyllands-Posten at gøre.

Initiativet med de 12 tegninger er - måske på grund af kulturelt betingede misforståelser - blevet udlagt som en kampagne mod muslimer i Danmark og verden over.

Det må jeg katagorisk tilbagevise. Netop fordi vi går ind for religionsfrihed og respekterer den enkeltes ret til at dyrke sin egen religion ligger det os fjernt at krænke nogen på deres tro.

At det åbenbart alligevel er sket er altså utilsigtet.

Som følge af diskussionen om tegningerne har vi haft møder med repræsentanter for danske muslimer, og disse møder har fundet sted i en positiv og konstruktiv ånd, ligesom vi også på andre måder søger at etablere en givende dialog med de danske muslimer.

Det er Jyllands-Postens ønske, at forskellige befolkningsgrupper skal leve i fred og harmoni med hinanden, og at de diskussioner og uenigheder, som altid vil præge et dynamisk samfund, gennemføres i gensidig respekt.

Derfor har avisen også bragt mange artikler, som beskrev de positive sider af integrationen. Blandt andet i et særtillæg, der hed Bidragerne, og som fortalte om en række muslimer, der har fået succes i Danmark. Tillægget blev belønnet med en pris fra EU-Kommissionen.

Jyllands-Posten tager afstand fra symbolske handlinger, der er egnede til at dæmonisere bestemte nationaliteter, religioner og befolkningsgrupper.

Med venlig hilsen

Carsten Juste

chefredaktør»

(Saken oppdateres kontinuerlig)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer