Falsk eiendomsinvestor lurte seg til fengselstreff med Fritzl

Ble kastet ut. Rettssaken for åpne dører igjen i morgen.

VISTE ANSIKTET: Etter å ha stilt opp med ansiktet skjult bak en blå ringperm (bildet) i går, lot Josef Fritzl (74) i dag verden se hvordan han ser ut nå. Foto: HELMUT FOHRINGER/AP/APA/POOL
VISTE ANSIKTET: Etter å ha stilt opp med ansiktet skjult bak en blå ringperm (bildet) i går, lot Josef Fritzl (74) i dag verden se hvordan han ser ut nå. Foto: HELMUT FOHRINGER/AP/APA/POOL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PÖLTEN (Dagbladet.no): På Fritzl-sakens andre dag er det store spørsmålet hva som er blitt sagt inne i rettssalen under Elisabeth Fritzls videotapede forklaring.

Snakket mye
Hele dagen i dag og i morgen er satt av til det elleve timer lange avhøret - og Josef Fritzl (74) selv sitter i salen og ser på. Ifølge østerrikske medier har han gjentatte ganger avbrutt avspillingen for å kommentere hva datteren sier.

Talsmann for Landesgericht St. Pölten, Franz Cutka, som leder de daglige pressekonferansene, bekrefter at Fritzl snakket mye i retten i dag - og til manges overraskelse kunngjorde han at retten gjør seg ferdig med videovisningen i dag.

Det betyr at saken med stor sannsynlighet er ferdig allerede på torsdag - ikke fredag, som planlagt. Dessuten ble det kunngjort at pressen igjen slipper inn i rettssalen i morgen, for å få høre de psykiatrisk og teknisk sakkyndiges uttalelser.

På videoen forteller Elisabeth om de 24 åra da hun satt fanget i kjelleren under familiens hus i Amstetten og jevnlig ble seksuelt misbrukt av sin egen far - som hun etter hvert fikk sju barn med.

På dagens pressekonferanse var Cutka flankert av Erich Huber-Günsthofer, fengselssjef ved landsfengselet i Niederösterreich, der Fritzl sitter.

Dette ble sagt
16.37: Det ble klargjort at dette er første gang Fritzl ser videoen med datterens forklaring.

16.35:
De 95 akkrediterte journalistene vil få tilgang til rettssalen igjen i morgen. Da vil de få høre uttalelsene fra de psykiatrisk og teknisk sakkyndige.

De 95 vil også få tilgang når dommen faller på torsdag. Det opplyses at juryen og fagdommerne trekker seg tilbake for å drøfte sammen etter at morgendagens forklaringer er over.

16.33:
- Hva skjer med Fritzl dersom dommen faller på torsdag?

- Den tiltalte blir i fengselet her i St. Pölten til dommen er rettskraftig - og dersom han dømmes til forvaring på spesialinstitusjon, vil han bli fraktet dit når dommen trer i kraft.

16.31: -
Hvor mange spørsmål stilte Fritzl i retten i dag?

- Det kan jeg ikke svare nøyaktig på, men kan bekrefte at det ble stilt mange spørsmål fra den tiltalte.

16.30:
I morgen vil det på ingen måte bli mulig å stille den tiltalte spørsmål. I går hadde Österreichischer Rundfunk (ORF) spesialtillatelse til å få stille Fritzl ett spørsmål.

16.29:
De siste minuttene har gått med til formelle spørsmål rundt bl.a. juryens tilgang til å spørre ut Fritzl.

16.19: Det er allerede kjent at Fritzl fikk besøk av psykolog på cella i går.

- Er han suicidal? spør en journalist.

Det fikk han ikke noe klart svar på, bortsett fra at det understrekes at den tiltalte følges opp av psykolog fortløpende.

16.15: En mann som bløffet seg til et treff med Fritzl, ble kastet ut av fengselet for en tid tilbake. Han lurte seg inn ved å påstå at han skulle diskutere eiendomsinvestering med 74-åringen, men etter at spørsmålene etter hvert ble svært personlige og nærgående, ble han bortvist, forklarer panelet.

Episoden skjedde i begynnelsen av måneden, men detaljer fra bedrageriet har ikke kommet fram før i dag. Avisa Österreich mener å vite at mannen gir seg ut for å hete Heinrich Schmatz og være 36 år - og at han er identisk med mannen som snikfotograferte Elisabeth og barna på den psykiatriske klinikken de var innlagt på i fjor.

Schmatz skal ha fått tillatelse til å besøke Fritzl i fengselet etter en brevveksling om eiendom - men ble altså kastet på dør etter kort tid da bedrageriet ble avslørt av fengselsvakta.

16.10: - Hvis alt går som planlagt, blir dommen kunngjort på torsdag. Dette er en dag tidligere enn opprinnelig annonsert.

- Videovisningen vil bli ferdig i dag, og i morgen vil sakkyndige uttale seg.

Dermed har retten gjort unna alt de skal ha gjort. Likevel understreker Cutka at videovisningen har tatt lengre tid enn planlagt - trolig på grunn av Fritzls tallrike kommentarer.

16.08: - Hele dagen ble viet til videoopptaket av Elisabeth. Også en datter og bror av Elisabeth har avgitt forklaring.

Broren er sannsynligvis Harald (44).

16.07:
Cutka gjør det klart at lukkingen av rettssaken er villet av retten og ikke av det østerrikske justisdepartementet, som det er blitt spekulert på i media.

Kort soning?
Under pressekonferansen i går kom det fram at Fritzl teoretisk sett kan slippe ut av fengsel allerede etter sju og et halvt år - hvis han ikke blir dømt for mord eller slaveri, men bare for voldtekt.

Pressekorpset på stedet er for øvrig mektig irritert over at nesten hele saken så langt har gått for lukkede dører - og det er ikke mye som slipper ut, bortsett fra lekkasjer i britiske og østerrikske medier. Det er straffbart å rapportere fra en lukket rettssak, men det spekuleres på om noen likevel har latt seg bestikke.

Derfor er det en lettelse at rettssalen i morgen igjen blir åpnet for offentligheten. Grunnen er at den mest personlig sensitive delen av saken er unnagjort, i og med at Elisabeths vitnemålsvideo blir vist ferdig i dag.

Dagbladet.no følger hele rettssaken fra St. Pölten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer