Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Falsk fasadebygging forgifter skolen

Det mener barneskolelærer Vidar Green i Oslo.

VERDILØST: - Kartleggingen blir helt verdiløs, når noen øver i ei uke, noen i to måneder, noen legger bort pensum, mens noen skoler ikke øver i det hele tatt, sier lærer Vidar Green om de nasjonale prøvene i lesing, regning og engelsk lesing. Foto: Steinar Buholm
VERDILØST: - Kartleggingen blir helt verdiløs, når noen øver i ei uke, noen i to måneder, noen legger bort pensum, mens noen skoler ikke øver i det hele tatt, sier lærer Vidar Green om de nasjonale prøvene i lesing, regning og engelsk lesing. Foto: Steinar Buholm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lærer Vidar Green er barneskolelærer i Groruddalen, og en av dem som er intervjuet i Magnus Marsdals nye bok «Kunnskapsbløffen».

Boka kritiserer resultatjaget i skolen, som Marsdal mener fører til juks, snever pugging - og elever som sliter med å henge med.

«Påfallende», skriver Marsdal om at over 62000 norske grunnskoleelever anslås å ha blitt henvist til pedagogisk-psykologisk utredning i skoleåret 2010/2011. Det er nesten en dobling på fire år.

- Kjør på Vidar Green er enig med Marsdal i at resultatjaget og den utbredte testingen av elevene går ut over undervisningen.

- Denne falske fasadebyggingen er en tidstyv av dimensjoner, sier han til Dagbladet.

Han sier at alle lærerne på hans skole mener det samme.

- Da jeg fortalte at jeg skulle snakke med Dagbladet, sa de: «Kjør på, så kommer vi kanskje etter», sier Green. Han vil ikke ha sin egen skoles navn på trykk, fordi han mener den er blant de bedre og ikke fortjener å henges ut.
- Verdiløs kartlegging Green tror ikke politikerne er klar over situasjonen som den utbredte testingen av elevene fører til, og som han mener «forgifter» skolen.

Det er særlig de nasjonale prøvene, som gir skolene et bilde av hvor de står sammenlignet med skoler ellers i landet, som vekker motvilje hos mange lærere.

AVVISER JUKSEPÅSTANDER: Oslos skolebyråd Torger Ødegaard avviser juks ved Oslo-skolene. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
AVVISER JUKSEPÅSTANDER: Oslos skolebyråd Torger Ødegaard avviser juks ved Oslo-skolene. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

- Disse prøvene sier bare litt om deler av pensum og ikke noe nytt om elevene. Kartleggingen blir helt verdiløs, når noen øver i ei uke, noen i to måneder, noen legger bort pensum, mens noen skoler ikke øver i det hele tatt, sier Vidar Green.

- Resultatfabrikk Oslo, Høyres utstillingsvindu for skolepolitikken, får bunnkarakter i boka «Kunnskapsbløffen», skrevet av Magnus Marsdal i den venstreorienterte tankesmia Manifest Analyse.

- Osloskolen begynner å likne en resultatfabrikk, der lærerne skal produsere måltall for å bevise byrådets suksess, sier Marsdal til Dagbladet.

I «Kunnskapsbløffen» hamrer han løs på tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemets hjertebarn, Kunnskapsløftet, som de rødgrønne satte ut i livet i 2006. En bærebjelke er nasjonale ferdighetsprøver i lesing, regning og engelsk lesing.

- De andre partiene signerte også på Kunnskapsløftet og nasjonale prøver, men i Oslo har Høyre og Fremskrittspartiet ansvaret. De bruker Oslo som et laboratorium for sin radikale modell, sier Marsdal.

Juks Oslos skolebyråd, Torger Ødegaard, satser tungt på målstyring. Skoler, rektorer og lærere sammenliknes ut fra elevenes resultater.

Allerede i januar i år skal en områdedirektør i Oslo ha startet hardkjøret mot høstens nasjonale prøver. Det ble oppfattet som at annet arbeid skulle legges vekk.

Ved en kartlegging skal det ha blitt jukset med tida elevene har til rådighet.

- Hjerteskjærende En variant som skal ha blitt brukt ved en statlig kartlegging, er å ta prøven på nytt. Og Marsdal mener det er sannsynlig at svake elever i Oslo og andre steder fritas fra prøver for å få bedre resultater.

- Det er hjerteskjærende å høre hvordan skoleledelser tar spesialtimer fra elever med lovfestet krav på dem og gir timene til andre elever, fordi disse er mer egnet til å dra opp skolens testresultat, sier Magnus Marsdal.

FRONTALANGREP: Magnus Marsdal går til frontalangrep på den Høyre-styrte Oslo-skolen i sin nye bok Kunnskapsbløffen. Foto: Steinar Buholm /Dagbladet.
FRONTALANGREP: Magnus Marsdal går til frontalangrep på den Høyre-styrte Oslo-skolen i sin nye bok Kunnskapsbløffen. Foto: Steinar Buholm /Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!