Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Falsk-forsker «Lars» lurte medisinerne i fire år

Så våknet Karolinska Institutet - advarer mot kreftskremsel rundt HPV-vaksine til unge kvinner.

NORSK TILBUD FRA 1. NOVEMBER 2016: Kvinner og jenter født 1991 og seinere har tilbud om gratis HPV-vaksine her i landet. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Scanpix.
NORSK TILBUD FRA 1. NOVEMBER 2016: Kvinner og jenter født 1991 og seinere har tilbud om gratis HPV-vaksine her i landet. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kjenner du medisinsk forsker Lars Andersson, Institutt for fysiologi og farmakologi ved Karolinska Institutet ?

I så fall vil en av verdens fremste medisinske forskningsinstitusjoner, nettopp Karolinska Intitutet i Stockholm, være interessert i tips om den mystiske forskeren, som har brukt deres velrenommerte navn siden 2014.

Men først nå, etter en serie «forskningsartikler» i fagtidsskrift over hele kloden med kreftskremsler mot HPV-vaksine, har Karolinska Institutet oppdaget at «forsker Lars Andersson» opererer i stor stil under deres vanntette paraply.

Karolinska advarer nå mot «forskeren» og kreftbudskapet på egne hjemmesider og i svenske fagtidskrifter.

Antivaksine

Karolinska går verken god for forskningsmaterialet eller konklusjonene. Den svenske forskningsinstitusjonen er redd for at vaksineskeptiker «Lars Andersson» skal skremme jenter og unge kvinner fra å vaksinere seg mot livmorhalskreft.

Siden 1. november 2016 har alle kvinner i Norge født i 1991 eller seinere hatt tilbud om gratis HPV-vaksine.

Her er Folkehelseinstituttets informasjon om vaksinen og de norske vaksineringstiltakene.

Det var en artikkel signert Lars Andersson i det indiske forskningstidsskriftet Indian Journal of Medical Ethics publisert 30. april i år som utløste alarmen ved Karolinska Institutet.

Fjerner Karolinska - beholder arikkel

I går opplyste tidsskriftet at de har fjernet alle forbindelser til Karolinska Institutet fordi svenskene har henvendt seg om at det ikke finnes noen forsker Lars Andersson der - iallefall ikke noen med dette navnet som har forsket på dette temaet.

Men redaktøren skriver at temaet er så interessant at artikkelen blir stående.

Og på forfatterens anmodning blir hans virkelig navn holdt tilbake, skriver redaktøren også.

Altså: forfatteren/forskeren er en mann som opererer med et pseudonym, slik redaktøren ordlegger seg.

Svenske Läkartidningen derimot, som tilsvarer Tidsskrift for Den norske legeforening, holder det åpent om «Lars Andersson» egentlig er en kvinne eller mann.

- Falsk forsker

Men først til Sveriges Radio, som på nett og radio, topper den siste utviklingen i mysteriet med tittelen «Falsk forsker».

- Nei, vi vet ikke hvem Lars Andersson er. Det finnes ingen spor etter denne personen verken her på forskningsinstituttet eller på Karolinska i det hele, sier pressesjef Peter Andreasson til Sveriges NRK.

- Han har gått under vår radar til tross for at vi prøver å følge med på tusentalls plattformer der forskningsmateriale blir publisert, sier pressesjefen og sparker ballen videre til nettsteder og tidsskrifter som ikke har gjort sin jobb med å sjekke identiteten til forskere som vil publisere.

Det har derimot Läkartidningen gjort. De har vært i mailkontakt med «Lars Andersson», som selv opplyser at navnet er et pseudonym.

- Det er følsomt å publisere vaksinekritisk informasjon, skriver «Lars Andersson» og opplyser samtidig å ha vært ansatt ved Karolinska tidligere.

«Personen» Lars

Läkartidningen bruker betegnelsen personen og hen som kjønnsnøytralt for han/hun. Altså vet det svenske fagtidsskriftet at «Lars Andersson» er en kvinne - eller holder muligheten åpen.

Läkartidningen har også intervjuet Jokan Dillner, professor i infeksjonsepidemologi.

Det er en medisinsk kapasitet som Karolinska Institutet vedkjenner seg.

Han peker blant annet på et punkt han mener er grov desinformasjon i «Lars Anderssons» forskningsartikler om kopling mellom vaksine og kreft.

- Vi har en av de kraftigste økningene av livmorhalskreft i aldersgruppen 40 till 49 år. Det vil si en gruppe som ikke omfattes av noen HPV-vaksinasjon, sier Karolinska-professoren.

Og Karolinska fortsetter jakten på professor Dillners mulig tidligere kollega «Lars Andersson».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media