Falsk gladmelding gikk verden rundt

Trodde de fant overlevende mann i tsunamiruinene i Japan.

 REDDET:  Mannen i 20-årene ble reddet ut av hjemmet sitt mens TV-kameraene foreviget det hele. Det viste seg imidlertid at han nettopp hadde kommet hjem fra et krisesenter. Foto: REUTERS/NHK via Reuters TV
REDDET: Mannen i 20-årene ble reddet ut av hjemmet sitt mens TV-kameraene foreviget det hele. Det viste seg imidlertid at han nettopp hadde kommet hjem fra et krisesenter. Foto: REUTERS/NHK via Reuters TVVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gladsaken som gikk verden rundt i natt, viste seg å være falsk. Det virket nesten for godt til å være sant da nyheten om at en overlevende ble funnet i Kesennuma lørdag, over en uke etter det ødeleggende jordskjelvet og den etterfølgende tsunamien.

Og det viste seg å være tilfellet også. Historien om funnet av den unge mannen bidro til et glimt av håp i Japan, og saken fikk store oppslag i aviser og nettmedier verden rundt.

Timer senere måtte imidlertid japanske medier trekke historien.

Det viste seg nemlig at mannen som ble funnet hadde vært i en flyktningeleir og nettopp kommet hjem til sitt ødelagte hus. Der hadde han lagt seg ned for å sove på et teppe da han ble funnet av redningsarbeidere.

- Han hadde bodd i en leir siden jordskjelvet og tsunamien traff kystbyen, og reiste hjem til Kesennuma rundt klokken 12 fredag for å rydde opp, melder nyhetsbyrået Kyodo.

Tidligere hadde japanske medier meldt og det millitære bekreftet at mannen var i sjokk og ute av stand til å snakke da han ble funnet i Kesennuma, en av byene som ble hardest rammet.

De offisielle tallene på antall døde er nå oppe i 7.197. 10.905 er bekreftet savnet.