Falsk Himmler-avsløring

Her ligger SS-sjefen død på fangelegens kontor. Nå skaper falske drapsdokumenter skandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 1945 døde Heinrich Himmler i britisk fangenskap.

Hittil ukjente dokumenter i det britiske nasjonalarkivet skulle tyde på at han ble drept av engelskmennene, meldte Spiegel.

Nå blir dokumentene avvist som falske.

«Måtte elimineres»

I følge dokumentene skrev tysklandseksperten John Wheeler-Bennett, medlem av det britiske utenriksdepartementet, den 10. mai 1945, to dager etter den tyske kapitulasjonen, til propagandaeksperten Robert Bruce Lockhart at han hadde tenkt på situasjonen angående \'lille H\'. I brevet skriver han at man ikke kan tillate at Himmler får uttale seg i en rettssak, eller at han blir forhørt av amerikanerne.

«Derfor er det nødvendig å gjøre alt mulig for å eliminere ham med en gang vi får tak i ham.»

På dokumentet står i følge Spiegel setningen «I agree» med initialene til Lockhart.

Endel historikere mener at det hadde vært ført fredforhandlinger mellom Himmler og London før tyskernes kapitulasjon. Detaljene rundt disse ville vært svært pinlige for britene dersom det hadde kommet ut.

DREPT: Gamle britiske dokumenter skulle kaste nytt lys over SS-sjef Heinrich Himmlers angivelige selvmord. I følge disse var det nemlig en likvidasjon beordret av britiske myndigheter. Men nå er dokumentene avslørt som falske. Foto: Camera Press
DREPT: Gamle britiske dokumenter skulle kaste nytt lys over SS-sjef Heinrich Himmlers angivelige selvmord. I følge disse var det nemlig en likvidasjon beordret av britiske myndigheter. Men nå er dokumentene avslørt som falske. Foto: Camera Press Vis mer

Da Wheeler-Bennett i følge dokumentene foreslo mordet på Himmler, var Himmler allerede på flukt mot Bayern, forkledt og med falske papirer, vel vitende om sin viktige rolle i Hitlers krig og hvor avgjørende det var for de allierte å få tak i ham.

24. mai 1945 melder dokumentene at «H.H ble tatt i Lüneburg i går natt» og «I følge ordre er det tatt skritt for å få ham til å tie for alltid», i følge Spiegel. Det ble videre gitt ordre om ikke å etterlate noe skriftlig om Himmlers opphold i Lüneburg.

Oppspinn

Det ble raskt sådd tvil om dokumentenes ekthet. Kritiske stemmer hevder at de dramatiske formuleringene i dokumentene tyder på at de er falske, en tidligere CIA-medarbeider mener at dette rett og slett er dårlig desinformasjon.

En annen dramatisk formulering er brevet fra Churchills informasjonsminister Brendan Bracken datert 27. mai 1945.

«Det er absolutt nødvendig med en absolutt nyhetssperre når det gjelder de nøyaktige omstendighetene rundt Himmlers død. Amerikanerne må ikke få vite at vi har utradert \'lille H.\'».

Men nå som alt tyder på at papirene er forfalskede, er det svært pinlig for det britiske nasjonalarkivet, som nyter internasjonal anerkjennelse som historisk kilde.

- Skandale

Nå krever en av Storbritannias ledende historikere, Andrew Roberts, full politietterforskning av det britiske nasjonalarkivet - der dokumentene ble funnet.

- Politiet må gjennomgå alle bevis, finne ut hvem som har plantet dokumentene her, og forfølge vedkommende med lovens fulle tyngde, sier han til den engelske avisa Telegraph.

Avisa har selv fått en tidligere seksjonsleder i Scotland Yards dokumentfalsk-enhet til å kontrollere dokumentene. Hun er ikke i tvil om at de er falske.

Forfatter i søkelyset

Dokumentene kan ha blitt plantet i nasjonalarkivets Himmler-mappe før forfatter og Himmler-biograf Martin Allen lånte dem.

Allen nekter i følge Telegraph for å ha hatt noen befatning med saken, men sier at han fant dokumentene under et gjennomgående søk i nasjonalarkivet.

Hittil har den offisielle versjonen av Himmlers død gått ut på at han svelget en kapsel cyanid, som han hadde i munnen under en legeundersøkelse i britisk fangenskap i Lüneburg. Legene ville nettopp undersøke om Himmler gjemte gift på kroppen for å kunne ta sitt eget liv i stedet for å bli utsatt for ydmykelsen av rettergang og fangenskap.

I det en av legene tok tak i munnen til Himmler, vred denne hodet til side og bet hull på cyanidkapselen, som han hade gjemt i et mellomrom mellom tennene sine. Han døde etter få minutter.

Den offisielle skildringen av Himmlers siste minutter er likevel full av motsigelser. For eksempel ble Himmler i følge hans menn arrestert den 21. mai og ikke den 23. Av og til sier historien at Himmler bet legen i fingeren, av og til at han vred seg bort med hele kroppen.

MYTEOMSPUNNET: SS-sjef Heinrich Himmler er en av de mest myteomspunnede nazister. Sjefen for de fryktede og fanatiske spesialtroppene tok selvmord under en legeundersøkelse i britisk fangenskap.