RYKTER: En falsk historie om at Danmark tillater seksuelt samkvem med dyr spres som ild i tørt gress i russiske nyhetsmedier. Pandaene på bildet har ingenting med saken å gjøre. Illustrasjonsfoto: AFP photo/ Files/ Pornchai Kittiwongsakul
RYKTER: En falsk historie om at Danmark tillater seksuelt samkvem med dyr spres som ild i tørt gress i russiske nyhetsmedier. Pandaene på bildet har ingenting med saken å gjøre. Illustrasjonsfoto: AFP photo/ Files/ Pornchai KittiwongsakulVis mer

Dyresex

Falsk historie om dyresex i Danmark spres i russiske medier

Danmark er i ferd med å tillate bordeller der man lovlig kan ha sex med dyr. Slik lyder en falsk historie som er gjengitt i en rekke russiske nyhetsmedier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det siste har historien også spredd seg til Hviterussland og Georgia, melder danske Altinget og Politiken.

Historien er plukket opp av EU spesialenhet for motarbeidelse av propaganda og falske nyheter, East Stratcom.

Enheten advarer om at bordellsaken er den nyeste i en lang rekke misvisende eller falske nyheter som har som formål å skape et bilde av et «moralsk forfall» i Europa, skriver Altinget.

I saken gjengis et oppdiktet sitat fra tidligere matvareminister Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet, der han sier at «sex med dyr er en borgerrettighet beskyttet av den danske grunnloven».

Historien om dyrebordellene dukket først opp i begynnelsen av august i Kolokol Rossii, og er deretter spredd i en rekke andre russiske medier.

Dyresex har vært eksplisitt forbudt i Danmark siden 2015.

Den danske regjeringen har nå besluttet å opprette en enhet på tvers av departementene som skal bekjempe falske nyheter og såkalte påvirkningskampanjer fra Russland, opplyser utenriksminister Anders Samuelsen til Politiken.

– Våre vestlige, demokratiske prosesser og medier er blitt mer sårbare for falske nyheter, desinformasjonskampanjer og andre ufine metoder. Det har vi blant annet sett i de russiske forsøkene på å påvirke valgene i USA og Frankrike, sier Samuelsen.

(NTB)