Falsk jurist var aktor i tre rettssaker

Aetat betalte støtte til "jusstudenten" i ti år, og mannen fikk jobb som jurist i politiet og var aktor i tre rettssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faktum var at mannen som fikk 800 000 kroner fra Aeatt ikke engang hadde gyldig artium.

Aetat sjekket ikke om 30-åringen faktisk fulgte den studieprogresjonen han selv sa, skriver Bergens Tidende.

Nå har statsadvokaten i Hordaland tiltalt den falske juristen både for svindelen av Aetat og for å ha tatt seg jobb som politijurist uten å ha avlagt juridisk embetseksamen.

Ikke engang godkjent examen artium kunne mannen slå i bordet med, men det ble ikke undersøkt før det var gått 11 år.

I tidsrommet fra november 1990 til 11. juni 2001 hadde den 30 år gamle mannen samlet fått utbetalt 805.000 kroner i attføringspenger, dekning av bo- studie- og reiseutgifter, samt at han fikk dekket lønnsutgifter den siste tiden mens han arbeidet på falske premisser som jurist ved Fjordane politikammer i Florø.

Saken fikk mye oppmerksomhet da den falske politijuristen ble avslørt høsten 2001. Da hadde han arbeidet i nesten to måneder ved kammeret, og i løpet av den tiden blant annet vært aktor i tre rettssaker og utferdiget 31 forelegg.

Ingen hadde noe å utsette i måten han utførte jobben på, og saken ble først oppdaget da mannen etter flere purringer ikke kunne framlegge noe juridisk eksamensbevis.

For denne forsømmelsen ble politidistriktet etterforsket av SEFO og ilagt en bot på 10.000 kroner.

(NTB)