Falsk kreftlege behandler pasienter i Norge

Fra sin bolig i Sandefjord hevder ekslegen Ryke Geerd Hamer at positiv tenkning kurerer kreft. Nå etterforskes han av tysk politi etter at ei tolv år gammel jente døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| SANDEFJORD/BERLIN/OSLO (Dagbladet): Den tyske ekslegen Ryke Geerd Hamer (75) er under politietterforskning i Tyskland etter at han erklærte kreftrammede Susanne Rehklau (12) for frisk uten noensinne ha møtt henne. Få måneder seinere døde hun en smertefull død.

Hamer hevder dødsfallet skyldtes en fjernstyrt mikrochip med gift.

75-åringen har i flere år fritt kunnet drive sin virksomhet fra Norge uten at noen har stoppet ham. Svein Lie, fylkeslege i Vestfold, kjenner godt til saken rundt ekslegen. Han tror også norske pasienter oppsøker mannen, som er dømt for kvakksalveri.

- Vi har hørt om at han behandler nordmenn, men kan ikke bevise det, sier Lie til Dagbladet.

AVBRUTT: Dagbladets intervju med Hamer inne på advokat Erik Bryn Tvedts kontor måtte avbrytes. Han nektet å svare på kritiske spørsmål. 75-åringens samboer (t.h.) filmet seansen. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
AVBRUTT: Dagbladets intervju med Hamer inne på advokat Erik Bryn Tvedts kontor måtte avbrytes. Han nektet å svare på kritiske spørsmål. 75-åringens samboer (t.h.) filmet seansen. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

Nå stormer det rundt Hamers såkalte behandling av enda ei tysk jente. Det er på det rene at denne behandlingen nylig fant sted i Norge.

Flyktet til Sandefjord TV-programmet Report München omtalte nylig at ei tolvårig jente fra Hamburg-området hadde stukket av fra behandling for beinmargskreft og dratt til Sandefjord sammen med moren for å la seg behandle av Hamer.

Sandefjord-advokaten Erik Bryn Tvedt har ved flere anledninger vært sakfører for Hamer - men opptrådte sist som representant for den tyske tolvåringen og moren. Han bekrefter overfor Dagbladet at jenta kom til Sandefjord for å la seg behandle av ekslegen.

- Meningen var at de skulle være her i fire uker. Men etter at bayersk TV var her i forrige uke, reiste de hjem igjen etter å ha vært her bare i to uker, sier Tvedt til Dagbladet.

Mor og datter har imidlertid ikke vist seg på sykehuset i Hamburg siden de angivelig reiste hjem. Hvor de faktisk befinner seg, er en gåte.

DØDE ETTER HAMERS BEHANDLING: Tolvårige Susanne Rehklau fra Allgäu utenfor München hadde ifølge legene som behandlet henne, 70 prosents sjanse for å bli frisk. Så ble foreldrene Hamer-tilhengere og kuttet ut behandlingen etter at ekslegen, via telefon og e-post fra Norge, diagnostiserte Susanne uten noensinne å treffe henne. Konklusjonen var at hun var frisk og ikke trengte behandling. Foto: PRIVAT
DØDE ETTER HAMERS BEHANDLING: Tolvårige Susanne Rehklau fra Allgäu utenfor München hadde ifølge legene som behandlet henne, 70 prosents sjanse for å bli frisk. Så ble foreldrene Hamer-tilhengere og kuttet ut behandlingen etter at ekslegen, via telefon og e-post fra Norge, diagnostiserte Susanne uten noensinne å treffe henne. Konklusjonen var at hun var frisk og ikke trengte behandling. Foto: PRIVAT Vis mer

- Det er riktig at vi hadde dette barnet som pasient, og at det nå ikke lenger er her på sykehuset, sier en talsperson for universitetsklinikken i Hamburg-Eppendorf til Dagbladet.

Sykehusets spesialister har gjort det klart at jenta lider av en aggressiv form for beinmargskreft, og at sjansene for å bli frisk synker for hver dag hun ikke får ikke befinner seg under kyndig behandling.
 
- Kreft skyldes traumer Hamer mener sykdom skyldes følelsesmessige traumer som f.eks. sjokk eller voldsom sorg, og hevder konvensjonell medisin er ubrukelig eller direkte farlig. Isteden skal pasientene bli friske med positiv tenkning.

Han hevder metoden, «den germanske nye medisin» (GNM), virker på alle typer sykdom, men konsentrerer seg først og fremst om kreft. 75-åringen ble i 1986 fradømt retten til å drive som lege og har flyttet fra land til land i kjølvannet av bråk med tyske, østerrikske og franske myndigheter.

Likevel fortsetter han å bruke legetittelen og utøver behandling fra sin base i Vestfold, der han via telefon og e-post diagnostiserer ulike typer kreft.

«Universitet Sandefjord» Siden sommeren 2007 har Hamer bodd tilbaketrukket i et rolig strøk i Sandefjord, i et beskjedent grønt hus. Et klønete formulert skilt på husveggen bærer påskriften «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin, Naturlik Kunst og Livsstil».
 
Dagbladet kjenner til at huset til stadighet oppsøkes av besøkende som blir hentet på Torp flyplass og oppholder seg hos Hamer over kortere og lengre perioder. De besøkende kommer fra nær og fjernt, noen helt fra Sør-Amerika.

Sist fredag sa Hamer ja til å la seg intervjue av Dagbladet på advokat Erik Bryn Tvedts kontor. Men det skar seg raskt:

- Hva? Spør du om jeg behandler norske pasienter? Hvilken frekkhet! Jeg akter ikke å stå skolerett for deg! sa Hamer opprørt, og intervjuet måtte avbrytes.

70 prosents sjanse Hamer, som flere ganger er straffedømt, er under etterforskning av statsadvokaten i München, mistenkt for å ha spilt en sentral rolle da tolv år gamle Susanne Rehklau led en smertefull død sist nyttårsaften.

- DØDE AV MIKROCHIP: I dette brevet fra Susanne Rehklaus mor Erika slutter hun seg til Hamers anmeldelse av den tyske TV-kanalen ARD og anmelder samtidig den eller de som urettmessig har mistenkeliggjort henne for datterens dødsfall. Susanne, hevder moren, ble drept av en hemmelig implantert mikrochip, akkurat som Hamer hevder. Faksimile: HAMERS HJEMMESIDE
- DØDE AV MIKROCHIP: I dette brevet fra Susanne Rehklaus mor Erika slutter hun seg til Hamers anmeldelse av den tyske TV-kanalen ARD og anmelder samtidig den eller de som urettmessig har mistenkeliggjort henne for datterens dødsfall. Susanne, hevder moren, ble drept av en hemmelig implantert mikrochip, akkurat som Hamer hevder. Faksimile: HAMERS HJEMMESIDE Vis mer

Tolvåringen fra Allgäu utenfor den bayerske storbyen hadde kreft i magen. Ifølge krefteksperter i Bayern hadde hun 70 prosents sjanse for overlevelse.

Så kom foreldrene i kontakt med Hamer, som via e-poster og telefonsamtaler fra Norge konkluderte med at Susanne bare hadde ei cyste i en av nyrene, og led av «vannkonflikt» - et problem vanlige skolemedisinere ikke kjenner fra lærebøkene, men som stammer fra Hamers egne konstruksjoner.

Hamer konkluderte med at Susanne var frisk og ikke trengte behandling. Dermed avbrøt foreldrene den medisinske behandlingen for datteren.

Flere myndighetsinstanser slo alarm og fratok etter hvert foreldrene omsorgsretten - men Susanne lot seg ikke redde.

- Drept av myndighetene I et intervju med Report München i januar frasa Hamer seg all skyld. Det var ikke kreft, påsto han, men en mikrochip Susanne hadde fått implantert på sykehuset, som hadde tatt livet hennes.

ADVARER: Svein Lie, fylkeslege i Vestfold, er svært lite begeistret for å ha Hamer aktiv i sitt distrikt. Nå har han igangsatt en prosess for å få til en politisak mot den lisensløse legen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
ADVARER: Svein Lie, fylkeslege i Vestfold, er svært lite begeistret for å ha Hamer aktiv i sitt distrikt. Nå har han igangsatt en prosess for å få til en politisak mot den lisensløse legen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Disse chipene inneholder gift, som via en satellitt blir frigjort i det øyeblikket myndighetene ønsker at døden skal inntreffe hos vedkommende pasient, forklarte han.

Susannes foreldre, som også er under etterforskning, har selv etter datterens død full tillit til Hamer.

Advarer Fylkeslege Svein Lie advarer folk mot å la seg behandle av «legen».

- Det er ulovlig å drive med kreftbehandling uten autorisasjon. Og ut fra det jeg nå vet om Hamer, synes jeg virksomheten hans er svært bekymringsfull. Jeg vil sterkt fraråde folk å søke hans råd, sier fylkeslegen.

- Hvorfor får han fortsatt drive på?

«UNIVERSITET»: Dette unnselige huset er Hamers «Universitet Sandefjord». Her mottar han en mengde besøkende fra en rekke land. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
«UNIVERSITET»: Dette unnselige huset er Hamers «Universitet Sandefjord». Her mottar han en mengde besøkende fra en rekke land. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Vi kan bare reagere overfor leger med lisens. Hamer er jo fratatt lisensen, og vi har dermed ingen myndighet over ham, forklarer Lie.

Han forteller at han nå nettopp har igangsatt en prosess der Statens helsetilsyn eventuelt anmoder om politisak mot kvakksalveren.

- Jeg har nettopp sendt Helsetilsynet et brev - så får vi se hva det blir til, sier fylkeslege Svein Lie.

- Nærmest grotesk Stein Kvaløy, avdelingsoverlege ved Radiumhospitalet, gir ekslegen Ryke Geerd Hamers metoder det glatte lag.

- Kreftbehandling må baseres på kunnskap og forskning - Hamers behandling er det ikke. At hans metoder skulle virke, er fullstendig udokumentert, og å ta pasienter av dokumentert behandling og smertestillende er nærmest grotesk, sier Kvaløy til Dagbladet.

RIKHOLDIG HJEMMESIDE: Hamers hjemmeside, der han kaller seg lege og teolog, inneholder en stor mengde korrespondanse fra de siste åra, bl.a. rettsdokumenter der ekslegen anklager norske myndigheter for delaktighet i drap på 100 personer daglig, som del av den jødiske konspirasjonen han mener å ha gjennomskuet. Faksimile: HAMERS HJEMMESIDE
RIKHOLDIG HJEMMESIDE: Hamers hjemmeside, der han kaller seg lege og teolog, inneholder en stor mengde korrespondanse fra de siste åra, bl.a. rettsdokumenter der ekslegen anklager norske myndigheter for delaktighet i drap på 100 personer daglig, som del av den jødiske konspirasjonen han mener å ha gjennomskuet. Faksimile: HAMERS HJEMMESIDE Vis mer

- Mange pasienter, også de uten håp om helbredelse, kan få livskvaliteten vesentlig forbedret av lindrende og smertestillende behandling. I verste fall kan Hamers behandling hindre at pasienter blir kurert, sier overlegen.

Han opplyser at av alle kreftpasienter i Norge lever mellom 60 og 65 prosent fem år etter diagnosen. Dette er stikk i strid med Hamers påstander om at 98 prosent av kreftsyke europeere som mottar kjemoterapi, dør av sykdommen.

- Alternativmedisinere slår ofte tilbake med at skolemedisinen er hegemonisk, arrogant og forutinntatt?

- Da spiller jeg ballen tilbake og krever at alternativmedisinerne viser at behandlingen virker. Det er ikke verre enn det; ingen vil avvise alternativ behandling som er dokumentert effektiv i studier der den settes opp mot den beste standardiserte metoden, avslutter krefteksperten.

Fotfeste i Norge Foruten at Hamer selv driver behandling fra sin base i Vestfold, har også metoden hans stadig voksende popularitet, ikke minst i Bergen, der bevegelsen Meta-Medisin forfekter og utøver Hamers behandlingsmetoder.

MELLOMMANN: Sandefjord-advokaten Erik Bryn Tvedt har vært sakfører for Hamer ved flere anledninger, og representerte også den tolvårige tyske jenta som flyktet til Norge i forrige måned for å la seg behandle av ekslegen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
MELLOMMANN: Sandefjord-advokaten Erik Bryn Tvedt har vært sakfører for Hamer ved flere anledninger, og representerte også den tolvårige tyske jenta som flyktet til Norge i forrige måned for å la seg behandle av ekslegen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

I en serie innslag for to år siden hevdet TV 2 at minst fem dødsfall i Norge kan knyttes til utøvelse av Meta-Medisin.

Anne Myhr, fagsjef i Statens helsetilsyn, bekrefter at hun kjenner til Hamer, og at saken hans har vært diskutert.

- Vi vil ikke stille oss i veien for Fylkeslegens anmodning om at dette havner på politiets bord, sier hun til Dagbladet.

Hun legger til:

Ryke Geerd Hamer

• Tysk utdannet lege. Født 17. mai 1935 i Mettmann, Nordrhein-Westfalen.

• Fullførte legeutdannelsen i 1962 og fikk lisens året etter. Spesialiserte seg etter hvert i indremedisin.

• Etter sønnen Dirks død i 1978 utviklet han «den germanske nye medisin» (GNM), en alternativ behandlingsmetode for alle typer sykdommer (se egen faktaboks).

• Ble fradømt legelisensen av tysk rett i 1986. Dommen ble stadfestet i 2003 og 2007.

• Da han tross lisenstapet fortsatte å behandle pasienter, ble han etter hvert etterforsket for pasientdød og feilbehandling.

• Ble i 1992 dømt til seks måneders betinget fengsel i Tyskland. Etter anke ble straffen redusert med to måneder.

• Fikk en ny tysk dom på 19 måneders fengsel i 1997. Hamer sonet tolv måneder av dommen.

• Dro deretter til Spania, men ble i 2004 utlevert til Frankrike, der han sonet 15 måneder av en dom på tre års fengsel.

• Etter hvert ble han også i Spania etterforsket for en rekke dødsfall. Dro så til Norge sommeren 2007.

• Har siden bodd i Sandefjord og driver der «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin, Naturlig Kunst og Livsstil».

• Har i Norge gått rettens vei for å få drive som lege, men alle rettsinstanser har avvist begjæringen. Påfølgende søksmål mot den norske stat har ikke ført fram.

Kilder: norske og utenlandske medier, Hamers hjemmeside, rettsdokumenter, Wikipedia

- Dette er en veldig alvorlig sak.

Byråkrati - Hvorfor er det ikke reagert mot ham tidligere?

- En slik prosess må settes i gang av Fylkeslegen på stedet, så tar vi eventuelt saken videre, sier Myhr, og utdyper:

- Normalt vil jo det å miste lisensen være nok til å stoppe en lege som driver ulovlig. Her har vi å gjøre med en lege som allerede har mistet autorisasjonen - og da er en straffesak hos politiet muligheten som gjenstår.

Hun vil ikke anslå hvor lang tid det eventuelt vil ta før Hamer-saken havner på påtalemyndighetens bord.

«Den germanske nye medisin» (GNM)

• Alternativ medisinsk behandlingsmetode og teori grunnlagt av Hamer.

• Hamer grunnla retningen i 1978 etter at han fikk testikkelkreft kort tid etter at sønnen Dirk ble skutt. Det ledet ham til å mene at all alvorlig sykdom skyldes traumer.

• Hamer hevder at traumene viser seg på hjerneskanning som ringer (Hamer-ringer).

• Sykdom ytrer seg hovedsakelig som «konflikter» (f.eks. «vannkonflikt»). Helbredelse skjer ved å overkomme konflikten og ved ytterligere naturlige prosesser.

• Hamer avviser kjemoterapi (behandling med medisiner, red.anm.) fordi den kan være skadelig og hindre den naturlige helbredelsen i hht. GNM.

• Han hevder jødene står bak en konspirasjon for å drepe flest mulig ikke-jøder. Jødene både kjenner til og bruker GNM, men gjennom konspirasjonen får ikke den øvrige befolkningen del i dette. Isteden blir de langsomt utryddet med konvensjonell kjemoterapi. Legemiddelbransjen er en viktig medspiller i konspirasjonen.

• Hamer har tilhengere og klinikker i en rekke land. GNM vinner terreng i Norge, bl.a. gjennom Bergens-bevegelsen Meta-Medisin.

Kilder: norske og utenlandske medier, Hamers hjemmeside, rettsdokumenter, Wikipedia

«Kvakksalver»

• Ord med lavtysk opprinnelse. På nederlandsk betyr det «person som tukler med salver».

• På norsk betyr ordet:

1. Person som driver legevirksomhet uten faglig utdanning eller autorisasjon.

2. Person som fusker i et fag; person som utfører håndverksarbeid uten autorisasjon.

Kilde: Bokmålsordboka

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer