PANIKK: Folk stormet til den lokale helseklinikken for å la seg teste da det ble oppdaget utbredt HIV-smitte i den lille kambodsjanske landsbyen Roka i Battambang-provinsen. På dette bildet fra 18. desember i fjor er folk i ferd med å ta testenn. Foto: Xinhua/Sipa USA
PANIKK: Folk stormet til den lokale helseklinikken for å la seg teste da det ble oppdaget utbredt HIV-smitte i den lille kambodsjanske landsbyen Roka i Battambang-provinsen. På dette bildet fra 18. desember i fjor er folk i ferd med å ta testenn. Foto: Xinhua/Sipa USAVis mer

Falsk lege anklages for å ha HIV-smittet mer enn 200

Sjokk og raseri i den kambodsjanske landsbyen Roka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke medier har den siste måneden rapportert om tragedien som har rammet den kambodsjanske landsbyen Roka.

HIV-smitten er nå påvist hos minst 212 personer i landsbyen, og myndighetene legger ansvaret på Yem Chrin, som arbeidet som lege uten å ha lisens til det.

Den falske legen skal ha spredt infeksjonen ved å bruke sprøyter og annet medisinsk utstyr flere ganger. Han ble arrestert før jul, og sitter fengslet mens etterforskningen pågår.

Manglet styrke Denne uka rapporterte New York Times' fra Roka, hvor en hel landsby prøver å komme seg på beina igjen etter det første sjokket.

Det var synet av barnebarna som lekte utenfor huset som fikk bonden Chem Mao (55) til å droppe planen om å gjøre slutt på livet, der hun var på vei til et mangotre med et tau i hånda. Synet fikk henne til å bryte sammen i tårer.

- Jeg hadde ikke nok styrke til å komme meg opp i det treet, sier hun til New York Times, men utelukker ikke at hun kommer til å prøve på nytt.

12 barn ved den lokale barneskolen og en 82 år gammel abbed i tempelet er blant ofrene, som finnes overalt i den lille landsbyen. Et lite stykke fra tempelet er en husklynge hvor 16 medlemmer av den samme familien har fått smitten.

Ifølge al-Jazeera er barn helt nede i seks årsalder smittet, og den falske legen risikerer livstid for måten han har opptrådt som lege.

Panikk Panikken brøt løs etter at det ved rutinekontroller av gravide ble oppdaget HIV-smitte i Roka, som ligger i et land som har fått ros fra FN for sin innsats mot større utbredelse av HIV-smitten.

«Alle» stormet til den helsesenteret for å la seg teste, og mange fikk sin verste frykt bekreftet.

- De gråt og krøp rundt på bakken og omfavnet hverandre, sier Soeun Sophath, lederen for den lokale helseklinikken til New York Times.

Raseri Mens flere i landsbyen fortsatt har varme følelser for Yem Chrin, som beskrives som en snill mann som var fleksibel med betalingen, føler andre et vilt raseri.

Chem Mao begynte å gråte da New York Times' reporter nevnte navnet hans.

- Jeg har lyst til å kutte ham i biter. Jeg har lyst til å torturere ham. Jeg har lyst til å injisere blodet hans inn i familiemedlemmene hans så de skal vite hvordan det føles, sier Chem Mao.

Nå må hun og de andre i den hardt rammede landsbyen finne en måte å leve videre med tragedien.