«Falsk» lege i India anklages for å ha infisert 46 mennesker med hiv

Legen er på frifot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indisk politi har innledet etterforskning av en mann uten legelisens etter at minst 46 mennesker er blitt smittet av hiv, angivelig med samme sprøyte.

Politiet i delstaten Uttar Pradesh har innledet etterforskning mot en mannlig lege som tilbød billige legetjenester ved å gå fra dør til dør blant fattige landsbybeboere i delstaten.

Det offentlige helsevesenet i India har begrenset utstrekning og tilbud. Kombinert med manglende regulering har det derfor åpnet seg et marked med leger uten lisens som er aktive i fattige områder.

Denne siste saken ble avdekket da en offentlig helseundersøkelse avdekket høy andel hiv-tilfeller i Unnao-distriktet i Uttar Pradesh.

– Alle 46 tilfellene er knyttet til spesifikke steder innenfor vårt distrikt, sier Unnaos helsesjef S.P. Choudhary.

– Dermed begynte å vi å gå dypere ned i materien. Noen av de infiserte skyldte på kvakksalveren og hans bruk av én eneste sprøyte, sier han videre.

Men Choudhary understreker at legen, som er på frifot, neppe alene er årsak til det høye antallet.

– Vi tror ikke at kvakksalveren alene står bak alle tilfellene. Dette området har en høy andel av innflyttede lastebilsjåfører og forekomsten av ubeskyttet sex kan godt være årsaken, sier han.

Indias regjering la i forrige uke fram utkast til ny helsereform som skal dekke rundt 500 millioner innbyggere, men uten å opplyse om hvordan den skal finansieres.

I dag bruker India litt over 1 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på offentlig helse. Målet er å øke andelen til 2,5 prosent innen 2025.

(NTB)