Falsk lege i to år

En nordmann har arbeidet som lege ved sykehuset i Torsby i Värmland i to år uten å ha fullført medisinstudiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet snakket i går kveld med nordmannen.

- Jeg vil ikke la meg intervjue etter råd fra min advokat, sier han til Dagbladet. Nordmannen jobbet blant annet som vikarierende assistentlege og hadde ansvaret for å stille diagnoser, utføre behandlinger og skrive ut resepter. Han var kort og godt en del av legeteamet en del av tida.

- Man kan ikke tro det er sant. Jeg ante ikke uråd, sier Thorsten Egonsson, overlege i kirurgi ved sykehuset.

- Bra doktor

- Jeg var en god lege, og bedre utdannet enn de som leser medisin både i Norge og Sverige. Jeg er et godt menneske, sier nordmannen, ifølge lokalavisa.

- Jeg har kanskje vært slapp. Jeg burde levert inn alle papirene mine. Men jeg er en bra doktor, uttaler nordmannen ifølge Värmlands Folkblad.

En pasient (22), som ble behandlet av nordmannen, forteller til den svenske avisa:

- Jeg hadde store magesmerter, og ble behandlet på akutten av nordmannen. Han virket veldig kunnskapsrik og nøye, sier han.

Nordmannen mener det er flere feil i den framstillingen avisa har gitt av ham som falsk lege, uten at han går i detaljer. Han bor fortsatt i Torsby.

Nordmannen jobbet ved sykehuset første gang i august- september 2001. Han kom tilbake i februar 2002, og ble først avslørt i fjor vår. På det tidspunktet hadde sykehuset skiftet ledelse.

Karin Lundin kom inn som ny sjef. Nordmannen ble bedt om å levere inn de nødvendige papirene for å fortsette, men det kunne han altså ikke. Da var spillet slutt.

Kraków

- Vi har vært naive, sier Lundin til lokalavisa.

Det er først nå offentligheten får kjennskap til det som synes å være en gedigen sykehusskandale rett over grensa for Kongsvinger.

Ifølge lokalavisa har nordmannen studert medisin først ved universitetet i Kraków i Polen, et studium som vanligvis tar seks år. Han begynte i 1997, men fullførte ikke det andre året.

- Han tilfredsstilte ikke våre krav, sier en ansatt i administrasjonen ved universitet til lokalavisa. Nordmannen skal imidlertid ikke ha gitt opp å bli lege, og fortsatt studiene ved universitet i polske Poznan. Etter fire års studier kom han til Torsby som praktikant. Da hadde han normalt to år igjen av utdannelsen.

Reseptsjekk

Apoteket i Torsby har slått alarm. Nordmannen kan ha skrevet ut medisin til flere hundre pasienter i den aktuelle perioden.

- Mitt råd er å ikke bruke medisinen som nordmannen har skrevet ut før en lege er konsultert, sier apotekområdesjef Karin Lindh.

- Nordmannen ble betraktet som en veletablert lege ved sykehuset. Det var ikke grunnlag for mistanker. Nordmannen ble antakelig ikke kontrollert fordi han var kjent i lokalsamfunnet, sier Lindh. Apoteket skal nå kontrollere alle reseptene nordmannen har skrevet ut.

TORSBY SJUKHUS: Nordmannen jobbet nesten to år ved dette sykehuset før han ble avslørt som falsk lege.
ANSVARLIG: Karin Lundin, sjef ved Torsby sjukhus, mener sykehuset har opptrådt naivt. Da hun ble sjef, ble nordmannen avslørt.
RESEPTER: Nordmannen har som falsk lege skrevet ut flere hundre resepter, her er en av dem. Det lokale apoteket skal nå sjekke alle sammen.