Falsk lege sa hun hadde kreft

Kvinnen fikk et eget rom hvor hun skulle dø. - Dette er en jævla suppe, sier konstituert sykehusdirektør i Torsby, Ulf Öhman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Dette er en jævla suppe, sier konstituert sykehusdirektør i Torsby, Ulf Öhman, til Aftonbladet om den norske bløffmakeren som arbeidet som lege ved sykehuset i over to år.

Sykehusskandalen i Sverige er historien om manglende rutiner, sendrektighet, og framfor alt en meget intelligent norsk bløffmaker.

56 operasjoner

Torsby var i akutt legemangel da nordmannen dukket opp. I august 2001 ble han ansatt som praktikant ved sykehuset, med legeutdannelse fra Polen. Men fra en stilling som krevde fullt oppsyn med hva han gjorde, fikk han raskt frie tøyler. Så frie tøyer at undersøkelsen så langt har avdekket at han har utført 56 operasjoner og amputasjoner. 18 av dem alene.

- Han har blitt gitt ansvar tilsvarende en overlege, sier Öhman. Skandalen virker endeløs. Torsdag ble det avslørt at den falske legen hadde skrevet ut narkotiske preparater til seg selv. Også etter at han hadde blitt sparken av sykehuset. Nå går apotekene gjennom alle reseptene han har skrevet ut.

Makaber feildiagnose

Sykehuset har også opprettet en krisetelefon for pasienter som er behandlet av legen. Etter at bløffen ble avslørt, har det dukket opp makabre historier om feildiagnostisering.

«Anna» ble operert for brystkreft i 2002, og ble behandlet med cellegift i tiden etterpå. Etterhvert fikk hun store ryggsmerter, og ble lagt inn på sykehuset i Torsby. Dagen før julaften 2002 fikk hun besøk av den norske legen på sykehuset. Han forklarte at kreften hadde spredd seg, og at hun ikke hadde lang tid igjen å leve.

- Jeg fikk eget rom og så mange sprøyter jeg ville ha. Det var ille, der skulle jeg ligge og dø, fortalte kvinnen Värmlands Folkblad.

Fem dager senere foretok overlege Odd Kleppenes en ny undersøkelse av den dødsdømte kvinne. Kleppenes fant ut at ryggsmertene ikke skyldtes spredning av kreft. En skive i ryggmargen hadde forskjøvet seg.

«Anna»s sønn ringte nordmannen og ba om en forklaring. Det fikk han ikke. Det ble heller ikke levert inn en anmeldelse etter den alvorlige feildiagnosen. I dag ønsker ingen ved sykehuset å uttale seg offentlig om legeskandalen.

- Det er pinlig at vi ikke har gjennomskuet nordmannen, sier en lege ved sykehuset til avisa. Han ønsker å være anonym.

Avslørt av lokalavisa

Nordmannen fikk sparken ved sykehuset i mai 2003. Etter at sykehusledelsen hadde bedt om flere eksamenspapirer i to år uten å ha fått det. Legevikariatet ble forlenget åtte ganger i mellomtiden.

Nordmannen hoppet av legestudiene ved Uniwersytet Jagiellonski i Krakow etter bare to år. Senere begynte han på nytt igjen i Poznan, men heller ikke her fullførte han. Først da han søkte på jobben som turistsjef i Torsby ble bløffmakeren avslørt.

Sammen med jobbsøknaden lå det eksamenspapirer fra Boston Harbor university. Universitetet er fiktivt, og eksisterer bare på nettet. Via nettsidene kan man kjøpe de eksamenspapirene man trenger.

- Han sendte også med attester fra Torsby sykehus. Men der brukte han et annet navn, forteller Boo Westlund i Värmlands Folkblad.

Journalistene i lokalavisa syntes det var så merkelig at de begynte å sjekke ham opp. Og så raste korthuset sammen. Investeringsløftene, slektskapet med Arne Næss Jr., legeeksamenene, og utviklingsorganisasjonen Doctors for Refugees var løgn. Fra ende til annen.

- Jeg håper det blir en nyansert utredning som viser sannheten, sier forhenværende sykehusdirektør Karin Lundin.

- En dag kommer alt sammen til å se annerledes ut. Men akkurat nå vil jeg ikke si noe som helst, sier den norske bløffmakeren.

FIKK BESKJED OM AT HUN SKULLE DØ: Den norske legen opererte en rekke personer og stilte diagnoser som i ettertid viser seg å være helt feil.
SYKEHUS-TABBE: I ettertid er det vanskelig for sykehusledelsen i Torsby å forklare hvordan de kunne ansette en falsk lege.