MELDTE OVERFALL - STANSET TOGTRAFIKKEN:  En antatt falsk melding om overfall utløst full togstans ved Københavns Hovedbanegård tre timer fredag. Arkivfoto: Adam Sund, Scanpix Danmark.
MELDTE OVERFALL - STANSET TOGTRAFIKKEN: En antatt falsk melding om overfall utløst full togstans ved Københavns Hovedbanegård tre timer fredag. Arkivfoto: Adam Sund, Scanpix Danmark.Vis mer

Falsk melding om overfall utløste togkaos i Danmark

Psykiater: - Kan ha vært kopi av saken fra Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To døgn etter at den falske vekteralarmen skapte bombekaos og frykt ved Universitet i Oslo, ble togtrafikken i København og store deler av Danmark rammet av det politiet mener er falsk anmeldelse av fra en jernbaneansatt ved Københavns Hovedbanegård.

En ansatt på nattjobb for Danske Statsbaner (DSB) meldte at han var blitt overfalt og truet med våpen av to ukjente menn med finlandshetter.

Han fortalte også at han ble bundet fast med gaffatape og befridd av kolleger før han kunne varsle politiet.

Overfallet skulle ha skjedd mens han var i gang med å klargjøre et tog ved 05-tiden, og han forklarte at han hadde sett noe som kunne være en bombe.

Full togstopp
I en storstilt politiaksjon etter de to ukjente mennene, ble all togtrafikk til og fra Hovedbanegården stanset i tre timer mellom klokka 06 og 09.

Det skapte ringvirkninger for tog langt utover den danske hovedstaden, og først fredag ettermiddag var trafikken i rute igjen.

Utpå ettermiddagen ble den jernbaneansatte pågrepet av politiet og siktet for falsk forklaring, som utløste togstans og en stor politiaksjon.

Ifølge Berlingske Tidende nekter mannen skyld.

Lørdag blir han framstilt for rettslig avhør. Fredag kveld var det fortsatt uavklart om det går for lukkede eller åpne dører.

- Oslo-historie Europa rundt
Danske medier har påpekt likhetene med den falske vekteranmeldelsen i Oslo for to dager siden.

Selv om det ikke er konstatert at de to episodene har noe med hverandre å gjøre, er det ikke uvanlig at falske forklaringer etterfølger hverandre, såkalte copy cats, påpeker psykiater Henrik Day Poulsen over BT.

- Historien fra Oslo gikk Europa rundt. Selv om det kan høres merkelig ut, kan det godt være at den danske mannen søkte slik oppmerksomhet, sier psykiateren.