Falsk miltbrann-alarm

Miltbrann-alarmen som ble slått i Washington tirsdag viste seg å være falsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et mistenkelig brev sendt til den amerikanske sentralbanken inneholdt likevel ikke dødelige miltbrannsporer.

Negative tester

- Alle tester er negative, sa en talsmann for det amerikanske postverket onsdag kveld.

Foreløpige tester av post sendt til Sentralbanken tydet tirsdag på at dødelige sporer på nytt var i omløp. Postverket slo alarm, og oppfordret alle føderale institusjoner til å være på vakt.

Postkontoret som sorterer all post til den amerikanske administrasjonen ble stengt, i påvente av grundige undersøkelser. Da laboratorieprøvene var klare onsdag kveld, kunne kontoret åpne igjen.

Høsten 2001 døde fem mennesker etter å ha blitt smittet av miltbrann i USA, mens 18 andre ble syke. Blant dem som mottok brev med miltbrannsporer i posten var senatorene Tom Daschle og Patrick Leahy. Forsker i søkelyset Amerikanske myndigheter slo full alarm, men greide aldri å slå fast hvem som var avsender av de dødelige brevene. Sporene skal ha pekt mot en 49 år gammel ekspert på biologiske våpen, som tidligere arbeidet ved Pentagons medisinske laboratorium i Frederick utenfor Washington.

FBI gjennomsøkte mannens hus flere ganger uten å finne avslørende beviser på at han sto bak. Mannen selv hevder å være uskyldig.

Amerikanske sporer

Fra enkelte hold i Washington ble det først hevdet at Saddam Hussein eller Osama bin Laden sto bak miltbrann-terroren i USA, noe som raskt ble avvist både av forskere og amerikansk politi og etterretning.

Eksperter på biologiske våpen slo fast at sporene som ble funnet i brevet til Daschle verken kunne knyttes til Irak eller det tidligere Sovjetunionen, men derimot til USAs eget gamle biologiske våpenprogram.

Bakteriestammen ble første gang isolert i Iowa på 1930-tallet, og var hovedingrediens i USAs biologiske våpenprogram fram til 1969.

Selv om denne stammen senere også ble solgt kommersielt, avslørt e DNA-strukturen i sporene som ble funnet at de hadde sin opprinnelse i USAs militære våpenprogram.