Falsk minnemynt

Skulle være laget av sølvbarrer funnet i 11. september-ruinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat general Eliot Spitzer i New York har satt en stopper for salget av falske 11. september minnemynter.

- Dette produktet har blitt promotert med påstander som er falske, misvisende eller dårlig underbygde, sa Spitzer i en pressemelding sendt ut forbindelse med gårsdagens rettsavgjørelse.

Statsadvokaten er forarget over noe han mener er «et skamløst forsøk på å berike seg selv på en nasjonal tragedie».

National Collector`s Mint er et privateid selskap som ligger i Port Chester Village i New York. De spesialiserer seg på videresalg av sjeldne amerikanske samlemynter.

I september i år lanserte de «Freedom Tower Silver Dollar». Denne nyheten ble tungt markedsført av selskapet på landsdekkende TV-stasjoner og andre mediakanaler som en ekte mynt utstedt for og minnes terror-aksjonen mot World Trade Center den 11.september.

Dårlig forfalskning

National Collector`s Mint reklamerer med at denne utgivelsen er juridisk autorisert av USAs myndighter. «Freedom Tower Silver Dollar» bærer blant annet innskripsjonene «In God We Trust» og «One Dollar» som kjennetegner de autentiske amerikanske myntene.

I virkeligheten foregår selve produksjonen på Marianeøyene i Stillehavet. Selv om dette territoriet, bestående av 14 små øyer, tilhører USA har de ifølge The United States Mint ingen myndighet til å utstede amerikansk valuta.

En annen påstand er at mynten er laget av 999/1000 rent sølv gravd ut av ruinene på Ground Zero-området. Annonseteksten sier blant annet følgende:

«Da tvillingtårnene falt den 11.september 2001 ble et bankhvelv full av sølvbarrer begravet under flere hundre tonn med murrester. Etter måneder med bergingsarbeid er mange av disse barrene funnet. Nå er det samme sølvet som ble gjennvunnet fra ruinene blitt brukt til å skape den fantastiske 2004 - Freedom Tower Silver Dollar»

Spitzer hevder at selskapets reklamefremstøt er direkte misvisende og skaper inntrykk av at mynten er laget av solid sølv, selv om den er kun dekket med sølvbelegg.

- Faktisk så er sølv-innholdet i «Freedom Tower» uendelig lite sammenlignet med sølv-innholdet i en ren sølvmynt, sa Spitzer.

Fortsatt i salg

National Collector`s Mint skriver i dag på sin hjemmeside at de har fått en midlertidig rettsforbud på å ta imot bestillinger på «2004 Freedom Tower Silver Dollar».

Det er allikevel fullt mulig å få tak i denne spesielle minnemynten fra en rekke internett-sider. As seen on TV selger den «med et helt spesielt rabatt» for 19,95 dollar eller omtrent 135 norske kroner og Ebay har også flere eksemplarer tilgjengelig.

Butikkeier Bjørn Nordbakk ved Numisma Mynthandel er overbevist om at dette aldri kunne ha skjedd i Norge.

- Alt som kommer fra seriøse myntverksteder er alltid veldig strengt kontrollert. Det finnes dessuten kataloger man kan slå opp i for å sjekke om ektheten og opprinnelsen stemmer, sa han på telefon med Dagbladet.no.

Nordbakk er likevel ikke overrasket at det kommer slike svindelforsøk.

- Det vil alltid være noen som prøver seg. Det finnes jo til og med norske Euro-mynter, og det er uoffisielt, det, avslutter han.

<B>NEW YORK SKYLINE</B>
<B>VI VIL ALDRI GLEMME</B>