Falsk Mohammed med griseansikt var bilmekaniker

Lavt presisjonsnivå på alle nivå i Mohammed-saken i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag har bildet av en franskmann med grisenese sirkulert i mediene.


Danske aviser
avslørte at det dreier seg om et av de falske profetbildene som danske muslimer har sirkulert i Midt-Østen. Saken ble slått opp stort i dansk presse, blant annet i Berlingske, Jyllands-Posten og Politiken.

Påstanden er at danske imamer har brukt bildet som eksempel på hvordan danskene håner islam, men at de gjorde det feilaktig, fordi dette bildet slett ikke har noe med islam å gjøre.

Bildet dreide seg i virkeligheten om EU-kommisær Jaques Barrot avslørte danske medier, og skrev at det ble tatt under et det årlige grisehyl-mesterskapet i Trie-sur-Baines. For eksempel siterteVG Politiken. Berlingske skriver han er komiker.

Mer tullball

For å gjøre det hele vanskeligere kastet BBC seg på profetsaken, og hevdet i en reportasje i forrige uke at bildet av grisetrynet var et av de Jyllands-Posten trykket i fjor.

Det stemmer ikke, og dette har BBC i dag gått ut og beklaget, skriver JP.

I innslaget til BBC viste den danske imamen Abu Bashar frem grisebildet til den Den Arabiske Liga, som senere har fordømt tegningene. Danske myndigheter har siden henvendt seg til BBC for å få dem til å trekke innslaget, bakgrunnen var at bildet vil piske opp stemningen i Midt-Østen ytterligere.

BARE EN BOKSTAV FEIL: Denne deltakeren i en fransk grisehylkonkurranse heter i virkeligheten Jacques Marrot. Han er bilmekaniker, og det dreier seg altså ikke om EU-kommisær Jacques Barrot eller profetharselas. AP Photo/ Bob Edme
BARE EN BOKSTAV FEIL: Denne deltakeren i en fransk grisehylkonkurranse heter i virkeligheten Jacques Marrot. Han er bilmekaniker, og det dreier seg altså ikke om EU-kommisær Jacques Barrot eller profetharselas. AP Photo/ Bob Edme Vis mer

En bilmekaniker

Imamer innrømmer å ha vist fram bildet av den franske komikerkommisøren i Midt-Østen, men bildet var altså ikke blant de 12 satiriske bildene som ble trykket av Jyllands-Posten i september. Og det viser ikke den franske kommisæren heller, som den danske avisa hevdet i dag.

Grisebildet viser en fransk bilmekaniker med navn Jacques Marrot under den årlige grisefesten i den sørfranske byen Trie-sur-Baise, skriver JP. I dag bringer avisen følgende beklagelse, under tittelen «BBC beklager grisebillede»:

«Ved en beklagelig fejl hedder det i dag i en artikel bragt på såvel Internetavisen som i Morgenavisen, at et foto af en mand iført grisetryne forestiller den franske EU-kommissær Jacques Barrot. Billedet indgår i det materiale, som danske imamer har rejst rundt med i Mellemøsten. Billedet viser ikke Jacques Barrot. Billedet viser en lokal automekaniker, som deltager i en grisefest i Frankrig.

Morgenavisen Jyllands-Posten beklager fejlen.

Chefredaktionen»

AP brakte en sak om den franske grisefesten i fjor. I bildeteksten til MSNBC ble det kan man kanskje finne opphavet til misforståelsen. Her står det nemlig at det dreier seg om Jaques Barrot, og ikke Marrot, som er bilmekanikerens virkelige navn, ifølge JP. Bildet ble sendt ut med den samme feilaktige bildeteksten av AP 15. august 2005, og ligger fortsatt hos bildebyrået Scanpix med denne teksten.  

Jaques Barrot er det riktige navnet på EU-kommisæren.

HER ER KOMMISÆREN:</B> Jacques Barrot driver med transport i EU.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer