Falsk nødmelding får redningsleder til å tordne

Sendte ut tre helikoptre og redningsskøyter. – Jeg kan ikke annet enn å bli oppgitt over at folk ikke klarer å bruke huet.

DRAMATISK: I tre timer lette mannskapet på RS «Kristian Gerhard Jebsen» og en rekke andre fartøy etter det som skal ha vært en båt med seks personer som var i ferd med å synke. Meldingen var falsk og en 17-åring er nå anmeldt for samtalen. Foto: Vidar Johannessen
DRAMATISK: I tre timer lette mannskapet på RS «Kristian Gerhard Jebsen» og en rekke andre fartøy etter det som skal ha vært en båt med seks personer som var i ferd med å synke. Meldingen var falsk og en 17-åring er nå anmeldt for samtalen. Foto: Vidar Johannessen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Meldingen inn til Sør-Vest politidistrikt like etter klokka 22.00 fredag kveld fikk samtlige til å trykke på den store knappen.

Ifølge telefonen inn til politiet var en båt med seks personer om bord på vei ned ved Røvær – et lite øysamfunn utenfor Haugesund.

Samtalen politiet hadde med melderen skal ha blitt avbrutt i løpet av kort tid. Men umiddelbart gikk varslinga ut, blant annet til hovedredningssentralen på Sola.

Var ikke på sjøen

- Det var en konkret melding om en båt som går ned med seks stykker. Da trykker vi på den store bjella. Det var alle mann til pumpene og alle ressurser i sving, sier redningsleder Jan Lillebø til Dagbladet.

GODE FORHOLD: Det var noe sjø, men gode lysforhold fra måneskinnet, natt til fredag. Foto: Vidar Johannessen
GODE FORHOLD: Det var noe sjø, men gode lysforhold fra måneskinnet, natt til fredag. Foto: Vidar Johannessen Vis mer

Operasjonsleder Brit Randulff i Sør-Vest politidistrikt sier at en tenåring har innrømmet å ha ringt inn meldingen.

- Han befant seg overhodet ikke på sjøen, sier hun til Dagbladet.

Lørdag besluttet politiet at den 17 år gamle gutten skal anmeldes, ifølge Stavanger Aftenblad.

Vanligvis straffes misbruk av nødsignal med forelegg. I dette tilfellet risikerer imidlertid gutten fengselsstraff, selv om det tas hensyn til at han er under 18 år.

Åtte minutter

I Skudeneshavn, ytterst på Karmøy vest for Haugesund, satt mannskapet på tre om bord i Redningsskøyta «Kristian Gerhard Jebsen». De tre bor på båten når de er i beredskap, og var på sjøen allerede åtte minutter etter den første oppringningen.

DRAMATISK: Her er pilotens egne bilder fra den dramatiske redningsaksjonen fra «Viking Sky». Video: Hovedredningssentralen Sør-Norge Vis mer

- Vi må bare gå ut på søk og gjøre som vanlig uansett om vi tror det er reelt eller ikke, sier styrmann Benjamin Fraenkl til Dagbladet.

Det samme gjorde altså nok ei redningsskøyta og tre helikoptre. I tillegg ble en rekke sivile fartøy involvert. Men et godt lys fra nattas måneskinn, men noe sjø på Sørvestlandet, var søkeforholdene gode seint fredag kveld.

- Forferdelig

I løpet av tre timer saumfarte det store redningsapparatet området. Klokka 02.00 ble aksjonen plutselig avblåst. Helikoptrene ble sendt hjem og båtene måtte snu. Meldingen om forlis var falsk.

- Det er dumt, veldig dumt. Jeg kan ikke annet enn å bli oppgitt over at folk ikke klarer å bruke huet, sier redningsleder Lillebø.

- Det er helt forferdelig at det skal være sånn. Her sender man ut masse ressurser som du kanskje skulle brukt noe annet sted. Heldigvis var det ikke noe samtidskonflikt her, men dette er fryktelig dumt at det er falskt, sier redningsleder Lillebø.

Frykter dødsfall

Han omtaler det som spesielt ille at de ikke oppnådde kontakt med melderen og dermed drive etterretning uten å finne noe.

REDNINGSAKSJON: En svensk passasjerbåt ble sittende fast i isen ved Svalbard. Video: NTB Scanpix Vis mer

- På et tidspunkt lukter man lunta og får avklart det, men dette er mye arbeid for ingenting, sier Lillebø.

Først og fremst er styrmannen og redningslederen bekymret for hvordan slike falske meldinger faktisk kan føre til at liv går tapt.

- Om noen andre havner i en kinkig situasjon, men vi er på et falsk oppdrag, kan det fort medføre at noen andre mister livet, sier Lillebø.

Styrmann Fraenkl påpeker at de faktisk må rykke ut på en slik melding.

- Vi er på jobb og reiser jo ut det med glede, men om det oppstår en reell situasjon et annet sted, er det ikke bra. Det er heller ikke gratis å kjøre denne båten med 4000 hester, sier han.

- Ikke første eller siste gang

Styrmannen sier at han har vært borti liknende tilfeller.

- Men ofte er det folk melder i god tro, men så er det for eksempel en blinkende bøye de har sett, sier han.

- Det er ikke første gang og heller ikke siste gang. Vi har ikke anledning til å mistro sånt, og når du med viten og vilje melder inn falsk melding, må du stå til ansvar for det, sier Lillebø.

Politiet har brukt betydelig etterforskningsskritt for å finne ut hvem innringeren er.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer