Falsk politi truet sekt-motstander

Friedrich Griess (70) fikk fire epost fra en person som utga seg for å være norsk politi. Griess ble truet til å fjerne artikler som var kritiske til Smiths venner og Tvind fra nettsiden sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den østerrikske pensjonisten er visepresident for den europeiske foreningen mot kulter og sekter (Fecris), som er en paraplyorganisasjon for 55 forskjellige foreninger i 28 land.

hjemmesiden til Griess har han oversatt en lang rekke kritiske artikler om Smiths venner. Han har også en egen side om den kontroversielle Tvind-stiftelsen, der lederen Mogens Amdi Petersen i dag ble varetektsfengslet i Danmark fram til 11. oktober siktet for grov skatteunndragelse.

Stopper ikke

Griess har mottatt fire epost der han får beskjed om å fjerne artikler fra nettstedet sitt. Samtlige er usignerte, men sendt fra «jusavdelingen ved Oslo politikammer».

Det finnes ingen avdeling som heter «jusavdelingen» ved politihuset, det nærmeste man kommer en slags jusavdeling er påtaleseksjonen. Det er heller ikke noe som heter «Oslo politikammer», det riktige navnet er «Oslo politidistrikt».

I tillegg tilhører epostadressen «jusavdelingen@oslopolitikammer.com» den norske nettsiden Portalen, som formidler spesielle epostadresser.

Den første henvendelsen tikket inn 2. mai i år. Griess etterkom «politiets» krav, men da han mottok epost nummer fire sist lørdag, begynte han å ane at ikke alt var som det skulle.

- Jeg fikk mistanke om at noe var galt, så jeg videresendte eposten til en diskusjonsgruppe om Tvind på Internett, og spurte hva de andre på lista syntes. Flere mente eposten måtte være falsk, sier han til Dagbladet.no.

- Dette stopper meg ikke. Jeg har tenkt å kontakte politiet, og skal legge ut artiklene som jeg fjernet. Det er svært viktig å opplyse folk, og spesielt unge mennesker, om hvordan sektene jobber. De hjernevasker tilhengerne, og får dem til å tro at alle som ikke er medlem av deres sekt, er djevelens hjelpere.

Erkefiende

Høsten 1982 ble Griess datter forelsket i en gutt fra Smiths venner på et norskkurs ved universitet i Wien. Menighetens jerngrep om datteren førte til at Griess engasjerte seg sterkt mot den fundamentalistiske sekten.

- Hun forandret personlighet, og prøvde å tvinge meg med i Smiths venner. Jeg leste alt jeg kunne finne om sekten, og ble deres erkefiende. I deres øyne er jeg selve djevelen, sier han.

Leder for påtaleseksjonen ved Oslo politidistrikt, Lars Kruse, har sett alle de fire e-postene Griess har mottatt. Kruse sier til Dagbladet.no at Griess må levere en anmeldelse før norsk politi ser på saken.

FIKK FALSK EPOST: </B>Friedrich Griess (70) fjernet artikler fra nettsiden sin, etter at han fikk epost fra det han trodde var norsk politi.
ERKEFIENDE: </B>Smiths venner er en fundamentalistisk menighet, der livet i menigheten betyr alt. Kvinnene, med lange skjørt og skaut på hodet, deltar med sang og vidnesbyrd på møtene. Dette bildet er fra et møte i juli 1997.