Denne e-posten ble sendt ut til Dagbladets tipsmail. 
Denne e-posten ble sendt ut til Dagbladets tipsmail. Vis mer

Falsk pressemelding fra regjeringens e-postadresse: Spesialenheten legges ned, og loven om vold mot offentlig tjenestemann avskaffes

- Dette er en uheldig bløff, opplyser Justisdepartementet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En e-post ble tirsdag kveld sendt ut, tilsynelatende fra Justis- og beredskapsdepartementet, til Dagbladets redaksjon.

Innholdet var oppsiktsvekkende, blant annet at regjeringen går inn for å avskaffe loven om vold mot offentlig tjenestemann og legge ned Spesialenheten.

- Dette er en uheldig bløff, men hva slags bløff det er, det må vi finne ut av, sier kommunikasjonsrådgiver Raheela Chaudry ved Justisdepartementet til Dagbladet etter å ha blitt gjort oppmerksom på e-posten, og deretter undersøkt saken nærmere.

E-posten er sendt fra ikke-svar@epostvarsel.dss.dep.no - en adresse som også har sendt ut e-poster fra en rekke departementer, blant annet Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor.

Domenet dss.dep.no tilhører Departementes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS).

- Dette har ingenting med e-postvarslingen fra regjeringen.no. Den er utformet som en e-post fra DSS, det er det vi vet så langt, sier Chaudry.

- Ikke veldig intelligent utformet

Kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justis- og beredskapsdepartementet sier at Dagbladet er det eneste mediehuset, såvidt departementet kjenner til, som har fått tilsendt den suspekte mailen.

Etter å ha undersøkt ytterligere hva som har skjedd, kan han fortelle at det er ingenting som tyder på at noen har trengt seg inn i DSS, og distribuert et såkalt nyhetsvarsel derfra.

- Det vi antar er at noen har laget en falsk avsenderadresse, og utformet eposten som et nyhetsvarsel. Forfatteren av mailen har forsøkt å etterligne nyhetsvarslene, men har skrevet selve «pressemeldingen» i mailen, ikke bare ingressen og en lenke til departementets nettsider, der hele pressemeldingen skal ligge.

Johansen vet ikke hvem som står bak, og antar at det er noen som har moret seg.

- Jeg syns ikke mailen var veldig intelligent utformet, og den burde ha fått noen til å stusse, sier Johansen.

Justisdepartementet vil i morgen diskutere hvordan de skal jobbe videre med saken.

Dette er meldingen som ble sendt til Dagbladet tipsboks:

Vil avskaffe loven om vold mot offentlig tjenestemann

Regjeringen foreslår å avskaffe loven om offentlig tjenestemann § 155 av 2005 (tidligere § 127), som et ledd av en prosess for å gjenopprette tilliten mellom politiet og publikum.

- En utbredt oppfatning har vært at denne paragrafen blir hentet fram når enkeltpersoner har vært utsatt for vold fra politiets side, og slik har fungert som en avledning fra reelle voldshendelser, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP).

Bakgrunnen for forslaget er den manglende tilliten til politiet som har oppstått blant deler av befolkningen etter at en kvinne (39) på Grønland i Oslo ble skutt i september i fjor. Kvinnen ble også tiltalt for «vold mot offentlig tjenestemann». Personen hadde somalisk opprinnelse.

- Vi ønsker å være preventive for å unngå en utvikling som vi ser i USA, hvor politiet blir beskyldt for å opptre med overdreven brutalitet mot enkelte etniske grupper. Hele befolkningen skal kunne stole på politiet, og vi ser at ved noen politiske grep vil en slik utvikling kunne unngås.

Foreslåtte tiltak:

Straffelovens § 155 foreslås avskaffet i sin helhet, og vold mot offentlig tjenestemann vil etterforskes og behandles på samme måte som vold mot et hvilket som helst annet voldsoffer.

Spesialenheten for politisaker legges ned, og erstattes av en kommisjon bestående av individer med bakgrunn i etikk, filosofi og juss, og som ikke er tilknyttet politietaten, eller på andre måter mangler troverdighet i enkelte miljøer.

Politiets vold mot personer som ikke er tilknyttet etaten, vil etterforskes, tiltales og dømmes på vanlig vis.

Det opprettes et særegent varslerombud, som beskytter varslere mot trakassering og trusler fra kolleger.

Det vil også være naturlig å se på politilovens § 6 siste ledd, som omhandler politiets rett til maktbruk, i den videre prosessen.