Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Falsk psykolog lurte sykehus

En bedrageridømt svenske behandlet i ni måneder depressive pasienter uten å være godkjent som psykolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når du går i terapi, utleverer du dine innerste tanker. Den tilliten har denne mannen nå misbrukt på det groveste, sier pasientombud i Telemark Wenche Tangene.

Den svenske mannen fikk jobb som psykolog ved Blefjell Sykehus på Notodden i august 2002.

Godkjennelsespapirer hadde han riktig nok ikke, men han lovet å gi disse til ledelsen så snart som mulig.

Bløffmaker

Mannen ga seg ut for å være spesialist på klinisk psykologi og fikk derfor lov til å begynne å arbeide med pasienter på sykehusets psykiatriske poliklinikk.

Pasientene her lider i hovedsak av depresjoner og angst, men kan også ha mer alvorlige sinnslidelser som psykoser og schizofreni.

Månedene gikk, men til tross for flere pålegg fra ledelsen, viste han aldri fram de nødvendige godkjennelsespapirene.

- Da vi begynte å sjekke saken selv, tok det ikke lang tid før vi fant ut at han var en bløffmaker, sier seksjonsoverlege i psykiatri Ole Bjørn Kolbjørnsrud ved Notodden sykehus. I slutten av mai i år fikk mannen derfor sparken.

Blottlagt

Sykehuset sendte deretter et brev til alle mannens pasienter og fant ut at flere har reagert negativt på mannen. Pasientombudet i Telemark bekrefter dette.

- Jeg har vært i kontakt med en rekke pasienter som er opprørt over det som har skjedd. Flere reagerte tidlig på at behandlingen virket uprofesjonell, og føler seg blottlagt og utlevert, sier Tangene.

Helsetilsynet skal nå undersøke hva slags behandling svensken ga, og om sykehusets ansettelsesrutiner skal endres. Mest kritisk er Helsetilsynet til at sykehuset ikke sjekket med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell før ansettelsen. Sykehuset ser også alvorlig på saken.

- Vi lot oss lure og må ta ansvaret for det. I framtida skal ingen så mye som snakke med en pasient uten å ha de rette papirene, lover seksjonsoverlege Ole Bjørn Kolbjørnsrud