Falsk russisk arbeidstillatelse fikk syrere til Norge

En tidligere diplomat i det russiske utenriksdepartementet er siktet for å ha gitt 1.000 syrere falske arbeidspapirer. Russiske myndigheter mener mange av syrerne har kommet seg til Norge med pairene.

DIPLOMAT SIKTET: Vestleiren i Finnmark, der mange av asylsøkerne som har kommet over Storskog fra russland befinner seg. En russisk diplomat er siktet for å ha gitt 1000 syrere falske arbeidspapirer som de har benyttet for å komme seg til Norge med. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DIPLOMAT SIKTET: Vestleiren i Finnmark, der mange av asylsøkerne som har kommet over Storskog fra russland befinner seg. En russisk diplomat er siktet for å ha gitt 1000 syrere falske arbeidspapirer som de har benyttet for å komme seg til Norge med. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politiet i St. Petersburg mener de har rullet opp en omfattende organisert kriminell virksomhet. Fem selskaper sørget i 2013 og 2014 for at 1.000 syrere fikk arbeidstillatelse i Russland. Selskapene var eid av en tidligere russisk diplomat og hans familie, skriver Aftenposten.

Da russisk sikkerhetspoliti stormet leiligheten som ett av de fiktive selskapene holdt til i, skal de ha gjort beslag av flere hundre tusen dollar, samt kvitteringer fra syrere som fikk arbeidsvisum i Russland.

Til Norge over Storskog Ifølge russiske innenriksmyndigheter har mange av syrerne med falske russiske visa kommet til Norge over Storskog.

Utlendingsdirektoratets (UDI) tall viser at det i alt har kommet 700 asylsøkere over Storskog med flervisum eller russisk statsborgerskap. Norge har forsøkt å sende mange av disse asylsøkerne tilbake til Russland, men 23. januar kom beskjeden om ar Russland stanser norske asyl-returer over Storskog.

Ifølge russiske medier skal fem av syrerne Norge har forsøkt å sende tilbake til Russland hatt arbeidsvisum fra de falske russiske selskapene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer