Falsk sammenlignet med falsk

Skriftgranskeren som konkluderte med at underskriftene til Kristian og Marie Orderud på et skjøte er ekte, fikk et forfalsket dokument som sammenlikningsgrunnlag. Det svekker rapporten som advokat Cato Schiøtz har framlagt som et motbevis mot politiets rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skriftgransker Odd Holmen sier til Dagbladet at han reagerte på underskriften på dette dokumentet, som han mente virket kunstig.

Kripos' skriftgranskere konkluderer med at de er sikre på at Kristian Orderuds underskrift på to kjøpekontrakter er forfalsket. De samme skriftgranskerne forsøker nå å finne ut om også Marie Orderuds underskrift er falsk.

Politiet mistenker Per Kristian og Veronica Orderud for forfalskningen.

Motbevis

I forhørsretten på Lillestrøm la advokat Cato Schiøtz fram et «motbevis» - en rapport fra en skriftgransker som konkluderer med at underskriftene til Per Kristians foreldre på skjøtet er ekte. Schiøtz mener skjøtet er et viktigere dokument enn kjøpekontrakten.

Skriftgransker Odd Holmen undersøkte skjøtet på oppdrag fra advokat Rolf B. Nybakk, som var prosessfullmektig for Per Kristian Orderud i eiendomstvisten med foreldrene hans.

Schiøtz påpeker overfor Dagbladet at skriftgranskeren også hadde kjøpekontrakten til undersøkelse. For å kunne undersøke ektheten av underskriftene på skjøtet, måtte han ha noe å sammenlikne med. Advokat Nybakk skaffet ham flere dokumenter med foreldrenes underskrift.

Det ene er den forfalskede kjøpekontrakten. Det framgår av Holmens rapport, som advokat Cato Schiøtz framla for forhørsretten på Lillestrøm.

Odd Holmen, pensjonert etterforsker med 25 års fartstid i Kripos, derav ti som leder for dokument- og skriftavsnittet, sier til Dagbladet at underskriftene på kjøpekontrakten skilte seg ut fra de andre.

Virket kunstig

- Kjøpekontrakten var det eneste dokumentet der det var undertegnet med fullt navn, Kristian Orderud. På de andre dokumentene var det bare skrevet under med Kr. Orderud. Derfor så jeg bort fra kjøpekontrakten når jeg skulle sammenlikne underskriftene på skjøtet. Men jeg reagerte på underskriften på kjøpekontrakten. Den virket rett og slett litt kunstig. Den var helt klart tvilsom, sier Odd Holmen, som gjennom sitt firma påtar seg analyseoppdrag fra advokatfirmaer, bank og forsikringsselskap.

Politiet forsøker nå å finne ut om samtlige dokumenter som Odd Holmen fikk til undersøkelse kan være forfalsket.

Politikilder bekrefter overfor Dagbladet at skjøtet blir undersøkt, og at også andre dokumenter som Odd Holmen brukte som sammenlikningsgrunnlag undersøkes.

Styrker motivet

Forfalskning av Kristian Orderuds underskrift er nå et meget sentralt tema i etterforskningen. Politiet mener at dette styrker Per Kristian Orderuds motiv for drapet.

Politiet mener at gardbrukeren hadde en anstrengt økonomi. Hvis han jukset til seg garden ved å forfalske farens underskrift, og fryktet at dette skulle bli avslørt, kan det ha ledet til drapet på de tre familiemedlemmene, tror politiet.

Per Kristian Orderud har nå bestemt seg for å la seg avhøre igjen av politiet. I seks uker har han vært taus.