Falsk SMS sprer frykt i Asia

Hevder å være fra BBC og advarer mot radioaktiv stråling.

 STRÅLING:  Strålingen er farlig i Japan, men foreløpig ikke i andre asiatiske land, til tross for en tekstmelding som sprer frykt blant annet i Filippinene. Foto: (AP Photo/Kyodo News)
STRÅLING: Strålingen er farlig i Japan, men foreløpig ikke i andre asiatiske land, til tross for en tekstmelding som sprer frykt blant annet i Filippinene. Foto: (AP Photo/Kyodo News)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Falske tekstmeldinger og e-poster som advarer om at radioaktiv stråling fra Fukushima-kraftverket kan spre seg til andre asiatiske land, skaper nå panikk særlig i Filippinene, skriver BBC.

I tekstmeldingen står det at det er BBC som kommer med advarselen, og den er blitt sendt ut i hele Asia det siste døgnet.

Den advarerer folk om at strålingen er på vei, og at de må ta alle forholdsregler. BBC understreker at det ikke er den britiske kringkasteren som står bak meldingen, og har ikke sendt ut noen slike hastemeldinger.

«Strålingen kan nå Filippinene rundt 4 i dag. Hvis det regner i dag eller de neste dagene i Hongkong: Ikke gå ut i regnet, men bruk paraply eller regnfrakk, selv om det bare er yr", heter det i meldingen.

Lokale medier skriver at arbeidere og skolebarn ble sendt hjem etter at tekstmeldingen begynte å spre panikk, noe som til slutt førte til at filippinske myndigheter måtte rykke ut og avkrefte meldingen.

Naturkatastrofer som den vi nå ser i Japan, har de siste årene hatt en tendens til å føre til utsending av slike meldinger i stor stil. Ofte inneholder slike meldinger også virus eller infisert programvare som du blir bedt om å laste ned.

Amerikanske IT-sikkerhetsselskaper ber derfor brukere være spesielt oppmerksomme når det gjelder e-poster som gjelder tragedien i Japan.