Falsk tegnspråktolk har slått til før

«Tolket» under ANCs årskonferanse i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvem i alle dager er den falske tegnspråktolken? Det er spørsmålet hele verden stiller seg, etter en mann stod ved siden av noen av verdens største ledere under Mandelas minnemarkering, og gjorde «falske» tegn.

- Han gjorde ikke et eneste tegn, ingenting. Han viftet bokstavelig talt bare med armene, det så ut som om han prøvde å fjerne fluer fra ansiktet og hodet sitt, sa Cara Loening, direktør for en tegnspråkorganisasjon i Cape Town, ifølge NTB.

Nå jaktes identiteten til den falske tegnspråktolken i Sør-Afrika.

Har slått til før Men det er ikke første gang at «tolken» har vært ute på oppdrag. Under African National Congress sitt årsmøte i fjor, tolket han nemlig til Jacob Zumas åpningstale.

I klippet fra det sørafrikanske mediehuset eNCA, ser vi at tolken står støtt ved Zumas side, med det samme steinansiktet, og tolker.

Og det interessante er at han gjør akkurat de samme «tegnene» som han gjorde under tirsdagens minnemarkering.

Begge gangene gjentok han de samme tegnene om og om igjen, uavhengig av hva talerne sa.

Døve og tolker i harnisk Under minnemarkeringen, raste flere døve og tegnspråktolker på Twitter over fremføringen.

- Kan noen vær så snill å be tolken om å gå ned fra scenen, dette er flaut og gjør vårt yrke til latter, skrev Francois Deysel under minnesermonien.

Talspersonen for de døves interesseorganisasjon i Sør-Afrika, Delphin Hlungwane, sier ifølge NTB at mannen hadde «0 prosents nøyaktighet».

Problematisk På minnesermonien for Mandela, mannen som dedikerte sitt liv å kjempe for undertrykte minoriteter, endte altså en av Sør-Afrikas minoriteter opp med å bli undertrykt.

 MEKTIGE MENN:  Døveeksperter over hele verden har onsdag gått ut og sagt at mannen som tolket under Mandelas minnemarkering, ikke kunne å tolke i det hele tatt.  Foto: Scanpix
MEKTIGE MENN: Døveeksperter over hele verden har onsdag gått ut og sagt at mannen som tolket under Mandelas minnemarkering, ikke kunne å tolke i det hele tatt. Foto: Scanpix Vis mer

Døveproblematikken er spesielt sår i Sør-Afrika, hvor de under apartheid hadde ett døvespråk for svarte og ett for hvite.

I tillegg lurer mange på hvordan en mann ingen vet hvem er, kunne komme så nært noen av verdens største ledere. Han tolket rett ved siden av både Barack Obama og Brasils president Dilma Vana Rousseff.

 HADDE DØVETOLK:  Tolken fra Mandelas minnesermoni var også til stede under president Jacob Zumas åpningstale under ANCs årskonferanse i fjor. Naturligvis var fotografene på stedet opptatt av å fotografere, presidenten, ikke tolken, men klipp på en video fra eNCA har fanget opp den mystiske mannen.  Foto: Scanpix/REUTERS/Mike Hutchings
HADDE DØVETOLK: Tolken fra Mandelas minnesermoni var også til stede under president Jacob Zumas åpningstale under ANCs årskonferanse i fjor. Naturligvis var fotografene på stedet opptatt av å fotografere, presidenten, ikke tolken, men klipp på en video fra eNCA har fanget opp den mystiske mannen. Foto: Scanpix/REUTERS/Mike Hutchings Vis mer